Ga naar de inhoud
Oproepen 'spirituele energieën'

Ombudsman moet onderzoek doen naar rituelen rond kindergraven Leusden

Archieffoto Beeld © ANP

De burgemeester van Amersfoort heeft de Nationale ombudsman gevraagd om onderzoek te doen naar het oproepen van 'spirituele energieën' op begraafplaats Rusthof in Leusden. 

Een groep mensen hield daar in september op het kindergedeelte van de begraafplaats een seance om 'spirituele energieën te onderzoeken van overledenen'. Ze hadden daarvoor toestemming van de directie van de begraafplaats. De zaak zorgt ondanks brieven met uitleg voor veel onrust in Amersfoort.

Ritueel rond kindergraf

De seance kwam in het nieuws nadat de vader van een overleden kind een videocamera had gevonden op Rusthof. Daarop stond een filmpje van een ritueel rond een kindergraf buiten de openingstijd van de begraafplaats. Volgens de directie van Rusthof had de groep rust nodig vanwege hun onderzoek. Een medewerker van de begraafplaats begeleidde hen.

Ophef
Lees meer
Ophef om oproepen van geesten bij kindergraven Amersfoort, burgemeester betuigt spijt

De directie stuurde een brief met uitleg aan alle 15.000 nabestaanden van mensen die op Rusthof zijn begraven. Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort heeft ook een brief gestuurd, waarin hij erkende dat er beter geen toestemming gegeven had kunnen worden. Amersfoort onderzoekt zelf ook wat er precies op de begraafplaats is gebeurd.

Vertrouwen herstellen

Het onderzoek van de ombudsman is volgens de gemeente nodig om 'het vertrouwen te herstellen en om zorgvuldig antwoord te kunnen geven op veel vragen'. De ombudsman zal onder andere met een aantal ouders van overleden kinderen spreken.

Medium
Lees meer
Medium keurt geesten oproepen op begraafplaats af: 'Zo werkt het niet'

De uitkomst van zijn onderzoek wordt binnen enkele weken verwacht. Met Rusthof zijn huisregels opgesteld en het Openbaar Ministerie onderzoekt of er sprake is geweest van grafschennis, meldt de gemeente.