Medewerkers van alle acht de universitaire ziekenhuizen doen sinds middernacht mee aan een demonstratie voor betere arbeidsvoorwaarden en een lagere werkdruk. Met 279 deelnemende ziekenhuisafdelingen is het volgens de FNV 'de grootste actie ooit in de academische ziekenhuizen'.
De deelnemers aan het protest houden onder meer protestmarsen rond de ziekenhuizen, sport- en mindfulnessclinics, pubquizzen over de cao, voorleesmarathons op kinderafdelingen en speeches op zeepkisten. Om 12.05 uur applaudisseren ze voor zichzelf. "Het is namelijk niet eens meer vijf voor twaalf, maar inmiddels vijf over twaalf", stelt vakbond FNV.
De actievoerders draaien bovendien zondagsdiensten, waardoor alle planbare zorg vandaag komt te vervallen en alleen spoedzorg en behandelingen die niet kunnen worden onderbroken doorgaan.

Ook de CNV, de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD) en de zorgvakbond FBZ staan volgens de FNV achter de actie.
De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra NFU biedt naar de zin van de demonstranten een te geringe loonsverhoging. Ook wordt er volgens hen te weinig gedaan tegen de hoge werkdruk.

"We kunnen als umc’s niet meer uitgeven dan we hebben", zegt een woordvoerder van de NFU erover tegen persbureau ANP. Ze wijst er ook op dat er twee keer een zorgbonus is gekomen en dat het kabinet vorige maand bekendmaakte extra geld beschikbaar te stellen voor het zorgpersoneel in de middengroepen. "Dit extra geld geeft ons de mogelijkheid het bestaande cao-akkoord te verbreden: we hebben nu de ruimte om meer te doen voor alle collega's. Elke euro die wij beschikbaar krijgen, gaat naar salarisverhoging voor de umc-collega’s."
Inspanningen
De NFU noemt het desondanks 'goed dat onze collega’s voor zichzelf opkomen'. "De zorgprofessionals verdienen een cao, met een passende beloning en aantrekkelijke arbeidsomstandigheden. Dat verdienen ze altijd, zeker gezien hun enorme inspanningen tijdens de pandemie en deze daaropvolgende periode van inhaalzorg."
Het gevolg van de actiedag is echter ook dat behandelingen en operaties worden uitgesteld, zegt de woordvoerder. "En dat in een periode waarin de druk al groot is door oplopende covidcijfers en noodzakelijke inhaalzorg. Een aantal patiënten moet nu helaas nóg langer wachten op een behandeling. Een behandeling die wellicht al was uitgesteld wegens corona."