45-plussers

Mensen met diabetes overlijden vaak eerder, soms wel 13 jaar

26 oktober 2021 07:18 Aangepast: 26 oktober 2021 11:31
Beeld © Getty Images

Jaarlijks sterven in Nederland gemiddeld 39.000 45-plussers met diabetes. 'Of je nu diabetes type 1 of type 2 hebt, de kans op vroeger overlijden is groter' dan bij mensen zonder diabetes, concludeert het Diabetes Fonds.

Het fonds baseert zich op onderzoek van Nivel en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voor diabetici tussen de 45 en 70 jaar met diabetes type 2 is de kans op vroeger overlijden twee keer zo groot als voor anderen en voor mensen met type 1 zelfs vijf keer zo groot, zegt het fonds.

"De levensverwachting van mensen van 45 jaar met type 1 is gemiddeld dertien jaar lager en voor type 2 gemiddeld vier jaar lager dan voor mensen zonder diabetes."

Bekijk ook: dit zijn de verschillen tussen diabetes 1 en 2 

Eerste keer

Het is volgens het fonds de eerste keer dat is gemeten hoeveel diabetici er in Nederland overlijden. Voor het onderzoek zijn gegevens tot en met 2019 gebruikt, dus van voor het losbarsten van de coronacrisis.

De levensverwachting van mensen met diabetes hangt volgens de onderzoekers af van de mate waarin hun bloedglucose onder controle is én het optreden van complicaties, als hart- en vaatziekten en problemen met de nieren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Diabetes door eenzaamheid: 'Sociaal netwerk nodig om gezond te blijven'

Geld voor onderzoek

Bijna 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en dat loopt waarschijnlijk op tot ruim 1,4 miljoen in 2040. Genoemde complicaties kunnen al steeds beter worden voorkomen en behandeld. Er is echter nog veel geld nodig voor lopende en toekomstige onderzoeken om de ziekte nog beter te kunnen bestrijden. 

Het fonds noemt de kunstalvleesklier en onderzoek naar poeptransplantatie als belangrijke ontwikkelingen om de patiënten beter te kunnen helpen. Ook meer onderzoek naar verdere invloed op het ziekteproces door de leefstijl is van belang.

Van 1 tot en met 6 november wordt er gecollecteerd door het Diabetes Fonds.

Bekijk ook - Trillen, duizelig, black-out: dit kan een hypo doen bij diabetespatiënten

Een taxichauffeur reed kinderen uit Almelo niet naar school, maar naar Duitsland. De oorzaak: de chauffeur heeft diabetes en had een hypo. Maar wat is dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore