20 miljoen euro

'Schaatsers vragen Tweede Kamer om steun voor ijsstadion Thialf'

26 oktober 2021 05:37 Aangepast: 26 oktober 2021 05:46
Sven Kramer in Thialf, ter illustratie. Beeld © ANP

Schaatsers hebben politiek Den Haag in een brief om steun gevraagd voor ijsstadion Thialf in Heerenveen. Zonder financiële hulp kan er straks mogelijk niet meer in Thialf getraind worden en dat is slecht nieuws voor atleten die zich momenteel klaarmaken voor de Olympische Spelen en de NK Afstanden.

De brief is ondertekend door schaatsers als Sven Kramer, Ireen Wüst, Rintje Ritsma en Mark Tuitert. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. De schaatsers zouden vragen om 20 miljoen euro steun voor het ijsstadion.

'Vijf voor twaalf'

Douwe de Vries, voorzitter van de atletenvereniging van schaatsbond KNSB, vertelt aan de krant dat het 'vijf voor twaalf' is. Sportbond NOC*NSF, gemeente Heerenveen en provincie Friesland zorgen er nu voor dat Thialf blijft bestaan. Er is echter ook hulp van de regering nodig om 'de eindjes aan elkaar te knopen'.

Het ijsstadion heeft een 'geweldige topsportuitstraling', vertelde technische directeur van sportkoepel NOC*NSF Maurits Hendriks eerder al. "De prestaties die Nederland op de Winterspelen levert, worden bijna volledig in Thialf gerealiseerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hendriks: grote inspanning verricht zodat Thialf niet omvalt

Onmogelijk rendabel

Thialf rendabel maken blijkt volgens meerdere onderzoeken onmogelijk. Volgens De Vries is dat ook helemaal niet nodig. "Noem mij maar wat zwembaden of theaters die rendabel zijn", vertelt hij aan de krant. Met 20 miljoen euro steun zou het ijsstadion de komende tien jaar gered zijn.

De Vries hoopt dat de overheid mee wil betalen. "Ik hoop met heel mijn hart dat het goedkomt. Want de provincie weet uiteraard van deze situatie. En als ze daar horen dat het Rijk niet bijspringt, is de kans ook aanwezig dat zij de stekker eruit trekken. Daar wil ik nog niet aan denken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kramer gelooft in mooi slotakkoord van schaatscarrière in Beijing

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore