600 extra opvangplekken

Verlichting voor overvol azc Ter Apel, maar crisis nog niet opgelost

25 oktober 2021 18:25 Aangepast: 25 oktober 2021 20:36
Het asielzoekerscentrum in Ter Apel Beeld © ANP

De ergste nood voor de overvolle asielopvang in het aanmeldpunt Ter Apel is tijdelijk geledigd. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft op dit moment voor ruim 600 asielzoekers korte opvangplekken in beeld, schrijft demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Daarmee is de asielcrisis nog niet opgelost; er moeten nog meer plekken worden gevonden.

Vrijdag deed Broekers-Knol een dringende oproep aan gemeenten voor extra opvangplaatsen. In het aanmeldcentrum Ter Apel is sprake van een noodsituatie. Dat centrum is berekend op 275 asielzoekers, maar er zijn daar nu zo'n 750.

Direct plekken

Om Ter Apel te ontlasten, moesten dit weekend direct plekken gevonden worden voor de komende drie of vier weken. "De eerste locaties zijn inmiddels in gebruik genomen, zoals in Drenthe, Zeeland en Overijssel", schrijft de staatssecretaris.

In andere provincies zijn al wel locaties op het oog, maar hierover moet nog definitief worden besloten of omwonenden moeten nog worden geïnformeerd. Voor 1 november moet het kabinet 3000 plekken vinden. De zoektocht gaat intussen door, schrijft Broekers-Knol. 

Stokken doorstroom 

De enorme drukte wordt onder meer veroorzaakt door de instroom van veel vluchtelingen uit Afghanistan en de stokkende doorstroom van vluchtelingen die geen woning kunnen vinden. Door de krapte op de woningmarkt blijven ze ook in de asielzoekerscentra wonen als ze een verblijfsstatus hebben gekregen. 

De afgelopen week bedroeg de asielstroom ongeveer 1000.  

Bekijk ook: Opgejaagd, uitgebuit: Afghaanse vluchtelingen in Turkije willen naar Europa

In Turkije is de maat vol. Het land vangt al miljoenen vluchtelingen op, de laatste maanden komen er vele duizenden Afghanen bij.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil nog dit weekend duizend opvangplekken voor asielzoekers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore