Eis 30 maanden

Slachtoffers 'kungfu-sekte' in rechtbank: 'Ik heb iets onbegrijpelijks meegemaakt'

25 oktober 2021 17:40 Aangepast: 25 oktober 2021 17:43
René L. (rechts op de tekening) wordt ervan beschuldigd een sekte te hebben geleid.

Tegen de leider van de zogenoemde kungfu-sekte, René L., is 30 maanden gevangenisstraf geëist. Hij wordt onder andere verdacht van mishandeling en bedreiging en stond vandaag voor het eerst voor de rechtbank. Vier van zijn oud-leerlingen lazen hun verklaringen voor. "Hij heeft dierbare jaren van me afgepakt."

Hij zou hebben gemanipuleerd, leerlingen hebben bedreigd, mishandeld, geslagen (onder andere met een hondenriem). Hij zou in het bezit zijn geweest van verboden wapens zoals messen. René L. uit het Limburgse Roggel hoorde de verdenkingen aan zijn adres vandaag gelaten aan. 

Joris Rietveld (46) is één van de vier leden (drie vrouwen en een man) die L. voor de rechter daagden en een verklaring voorlazen. Tegen RTL Nieuws zegt Rietveld: "Ik voel me geen slachtoffer. Maar ik heb iets meegemaakt wat onbegrijpelijk is en dat moet in de openbaarheid komen." 

'Geen hersens meer'

Meer dan twintig jaar geleden kwam Joris bij L. terecht om kungfu-lessen te volgen. "Hij zou een leraar zijn die goed kon vertellen en geweldig kon vechten." En toen kwam Joris terecht in wat hij een sekte noemt. "Eerst is er niets aan de hand, dan gebeuren er kleine dingen, het wordt meer en meer, en dat duurt zo lang tot je voor je gevoel geen hersens meer hebt. Hij gaf ons het gevoel dat wij bijzonder waren en dat hij de enige was die ons kon leiden."

Joris vertelt over waar hij L. van beschuldigt. Joris vertelt over waar hij L. van beschuldigt.

"Het klinkt debiel", zegt Joris, "maar ik ben niet debiel. Je zit ermiddenin, in zo'n groep. De angst neemt toe, en die angst maakt ook dat je niet weggaat. En daarmee heeft hij me dierbare jaren afgepakt, met familie en vrienden. Ik heb geen maatschappelijke functie op kunnen bouwen, dat moet ik nu gaan doen."

'Keel dichtgeknepen'

Joris zegt dat hij zag hoe L. vrouwen in de groep mishandelde. Ze kregen klappen, hun kelen werden dichtgeknepen. "We namen het eerst voorzichtig voor de anderen op, maar dat werd zo hard neergesabeld, dat je het daarna niet meer doet. Manipulatie gaat zo subtiel."

Maar nu is er 'een motor' aangegaan, zegt Joris. "Ik brak op een gegeven moment, ik was op, het ging niet meer. Het moest stoppen. En dan kom je op een punt dat het niet meer uitmaakt hoe het met je afloopt, en dan stap je eruit." Hij vecht nu voor gerechtigheid en wil iedereen vertellen hoe de 'sekte' was waar hij jaren in zat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet sektemeldpunt terugkomen? 'Slachtoffers durven niet naar politie'

De 72-jarige kungfu-leraar ziet de woongroep zelf niet als sekte. "Hij begon met het geven van trainingen", vertelt zijn advocaat, Lindsay van Dungen. "Toen kwamen er ethieklessen bij, en later zijn mensen in groepjes bij elkaar gaan wonen."

L. vindt de verklaringen 'heftig om te horen', zegt zijn advocaat. "Hij wist welke aangiftes er waren, hij was voorbereid. Maar de slachtofferverklaringen hakken erin. De leefgroep voelde voor hem als een familie. Het was voor hem vandaag heel moeilijk om die mensen zo emotioneel te zien."

'Veel spijt van'

De verdachte erkent dat 'sommige dingen' zijn gebeurd: hij heeft leden van de groep weleens een klap met de vlakke hand gegeven als hij boos was. Maar de tenlastelegging dat hij een poging deed iemand zwaar lichamelijk letsel toe te brengen, daar herkent L. zich volgens zijn advocaat niet in. "Er zijn dingen gebeurd die niet hadden mogen gebeuren, daar heeft hij ook veel spijt van. Maar er zijn ook dingen die voor hem niet zijn gebeurd."

Joris noemt L. een 'totaal verziekte man'. "Maar hij is nu uit mijn hoofd. Alleen de verklaringen van de andere slachtoffers maken me wel boos. Moet zo iemand zoals deze man nog op straat, is de vraag." 

L. zegt dat zijn gezondheid hem tot die daden heeft gebracht. "Mijn cliënt heeft een aantal beroertes gehad", zegt zijn advocaat, "waardoor hij een ander persoon is geworden. Zijn karakter is veranderd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore