Anti-Europese maatregelen

Poolse premier haalt snoeihard uit naar Brussel

25 oktober 2021 14:57 Aangepast: 25 oktober 2021 15:53
De Poolse premier Morawiecki in gesprek met premier Rutte en bondskanselier Merkel (m) bij een eerdere Europese top in Brussel. Beeld © EPA

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de Europese Unie gewaarschuwd voor het aanzetten tot 'de derde wereldoorlog', mocht de geldstroom uit Brussel worden geblokkeerd. Hij zou fel willen reageren als de EU zou besluiten de financiële hulp op te schorten als straf voor anti-Europese maatregelen in Polen.

In een interview met de krant Financial Times zei Morawiecki dat zijn regering 'onze rechten zal verdedigen met alle wapens die tot onze beschikking staan'. Dat suggereert dat Polen de ambitieuze plannen van de EU om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, zou kunnen dwarsbomen.

Spanningen opgelopen

De uitspraken van Morawiecki volgen op een Europese top waarop was geprobeerd de gemoederen te sussen. De spanningen waren hoog opgelopen na het besluit van Polen om in bepaalde gevallen Europees recht te verwerpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU-landen voeren 'stevig gesprek’ over Polen, patstelling blijft

Brussel en andere lidstaten zien dat als ondermijning van Europese afspraken. Het slepende conflict leidde tot vertraging bij de goedkeuring van 36 miljard euro uit het coronaherstelfonds voor Polen. Ook Nederland wil dat het bedrag voorlopig wordt vastgehouden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore