Vaccinatielocatie GGD

Hengelo, Utrecht en Amersfoort bieden noodopvang asielzoekers

24 oktober 2021 15:15 Aangepast: 24 oktober 2021 17:21
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het Groningse dorp Ter Apel. Beeld © ANP

Drie gemeenten zijn er vandaag in geslaagd opvangplekken te vinden voor asielzoekers. Nadat gisteren Middelburg zich meldde, hebben vandaag ook Hengelo, Utrecht en Amersfoort ruimte gevonden.

Met de extra opvangplekken geeft de gemeente gehoor aan de oproep van onder meer de burgemeester van de gemeente Westerwolde en het demissionaire kabinet om het azc in het Groningse Ter Apel te helpen met de opvang van asielzoekers.

Die is overvol: tot voor kort sliepen daar 750 mensen in de nachtopvang, terwijl er maar plaats was voor 275.

Honderd in Hengelo

In Hengelo worden vanaf vandaag met spoed zo'n honderd vluchtelingen opgevangen, meldt de Overijsselse gemeente. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft toestemming gekregen om het Hazemeijer-complex, waar tot voor kort een vaccinatielocatie van de GGD zat, in te richten voor noodopvang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil nog dit weekend duizend opvangplekken voor asielzoekers

De gemeenten Utrecht en Amersfoort bieden vanaf morgenavond voor maximaal vier weken samen honderd asielplekken in onder meer hotelkamers aan. In de stad Utrecht worden voorbereidingen getroffen om binnen enkele weken vijfhonderd vluchtelingen op te vangen in het voormalig pand van Holland Casino bij de Jaarbeurs

Vanaf de aanmelding in Groningen moeten asielzoekers worden doorgeplaatst naar andere centra in het land, maar die doorstroom loopt vast. Dat komt door een gebrek aan plekken en het woningtekort in Nederland, waardoor er te weinig woningen zijn voor onder meer statushouders.

Duizend opvangplekken

Om te voorkomen dat mensen in tenten opgevangen moeten worden, is aan burgemeesters gevraagd noodopvangplekken te creëren. Nog dit weekend wil het kabinet duizend opvangplekken realiseren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Middelburg opent noodopvang voor zo'n honderd vluchtelingen

De Zeeuwse gemeente Middelburg gaf gisteren al aan in totaal zo'n 250 vluchtelingen noodopvang te bieden, waarvan vandaag de eerste honderd welkom zijn. Ook verschillende andere gemeenten lieten weten plekken te creëren, waaronder Emmen met 150 plekken in een voormalig hotel. Ook door andere Drentse gemeenten wordt gezocht naar opvangplekken.

De vluchtelingen kunnen in ieder geval vier weken op de locatie in Hengelo blijven.

Bekijk ook: 30.000 bedden bezet: hierdoor zitten de azc's overvol

Opvanglocaties voor asielzoekers luiden de noodklok. Ze zitten overvol. Door drukte slapen mensen soms op stoelen of stretchers. Het COA is daarom dringend op zoek naar extra plekken. We leggen uit hoe dat komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore