Evenementenlocatie

Middelburg opent noodopvang voor zo'n honderd vluchtelingen

23 oktober 2021 20:56 Aangepast: 23 oktober 2021 21:19
Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Beeld © ANP

De gemeente Middelburg gaat vanaf morgen zo'n honderd vluchtelingen opvangen. Evenementenlocatie Studio A58 zal door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ingericht worden voor noodopvang. Eind volgende week is er op de locatie plek voor nog eens honderd tot 150 personen.

Met de opvangplek geeft de Zeeuwse gemeente gehoor aan de oproep van onder meer het demissionaire kabinet om het azc in het Groningse Ter Apel te helpen met de opvang van asielzoekers. Daar sliepen afgelopen week 750 mensen in de nachtopvang, terwijl er plaats was voor 275.

Te weinig plekken

Vanaf de aanmelding in Groningen moeten asielzoekers worden doorgeplaatst naar andere centra in het land, maar door een gebrek aan plekken stokt die doorstroom. Om te voorkomen dat mensen in tenten opgevangen moeten worden, is aan burgemeesters gevraagd noodopvangplekken te creëren. Nog dit weekend wilde het kabinet duizend opvangplekken realiseren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil nog dit weekend duizend opvangplekken voor asielzoekers

De opvang in Middelburg is in eerste instantie voor de periode van een half jaar, waarna dit met opnieuw een half jaar verlengd kan worden. De Veiligheidsregio Zeeland neemt de eerste organisatie op zich, later wordt de opvang overgedragen aan het COA.

Bekijk ook: Peer moet wijken voor noodopvang: 'Wat hen overkomt, is veel erger'

Er is een tekort aan tijdelijke opvangplekken. In Gorinchem wordt nu een oud belastingkantoor weer gebruikt als azc. Peer, die daar nu antikraak woont, moet er daarom uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore