Ga naar de inhoud
Onderzoek naar songteksten

Rapper Murda terug in Nederland na strafeis in Turkije

Beeld © ANP

De Nederlands-Turkse rapper Murda, tegen wie de openbaar aanklager in Turkije een celstraf heeft geëist, is aangekomen in Nederland. Dat laat zijn management weten.

Zijn uitreisverbod was gisteren komen te vervallen. Toen werd al gezegd dat hij 'zo snel mogelijk' naar terug naar ons land zou komen.

Rapper
Lees ook:
Rapper Murda mag Turkije verlaten, vliegt zo snel mogelijk terug

De 37-jarige rapper werd vorige week aangehouden op de luchthaven van Istanbul omdat er een onderzoek was gestart naar zijn songteksten. Die zouden het gebruik van cannabis aansporen.

Murda, die eigenlijk Önder Doğan heet, moest daarop een nacht in de cel doorbrengen. Hij mocht het land niet verlaten, terwijl hij ook een Nederlands paspoort heeft.

Verbazing
Lees ook:
Verbazing over aanhouding rapper Murda: 'Misschien om aandacht af te leiden'

Populair in Turkije

Donderdag werd bekend dat het Turkse OM vijf tot tien jaar cel tegen de rapper eist. Hoewel de zaak nog moet voorkomen, bepaalde een rechter een dag later dat hij terug naar huis mocht vliegen. Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet duidelijk.

Murda is erg populair in Turkije, maar scoorde ook in Nederland hits met nummers als Dom Pérignon, IJs, Stretch en Shutdown. In 2019 stond hij samen met Priceless en Frenna bovenaan de Single Top 100 met het liedje Rompe.

'Waarom maakt niemand zich druk om Murda?'

RTL Nieuws-columnist Yesim Candan vroeg zich gisteren af waarom het zo stil bleef rond de rapper.

"Zou dit anders zijn als bijvoorbeeld Jan Smit in Turkije werd opgepakt? Waar het ook opmerkelijk stil is: binnen de Turkse gemeenschap in ons land. Schijnbaar wordt alleen luidkeels op straat geprotesteerd als een Turkse minister niet welkom is in Rotterdam. Dan zijn we ineens wél loyaal."