'Ter Apel moet leger'

Kabinet wil nog dit weekend duizend opvangplekken voor asielzoekers

22 oktober 2021 20:41 Aangepast: 22 oktober 2021 21:12
Asielzoekers op weg naar Ter Apel in Groningen

Nederlandse gemeenten moeten dit weekend nog gezamenlijk 1000 extra opvangplaatsen voor asielzoekers realiseren. Daarmee moet het overvolle opvangcentrum in Ter Apel snel worden ontlast.

Dat centrum is berekend op 275 asielzoekers, maar er zijn daar nu zo'n 750. De enorme drukte wordt onder meer veroorzaakt door de instroom veel vluchtelingen uit Afghanistan en de stokkende doorstroom van vluchtelingen die geen woning kunnen vinden. Door de krapte op de woningmarkt blijven ze ook in de asielzoekerscentra wonen als ze asiel hebben gekregen. 

 Verspreid

De acute problemen spelen nu in het Groningse Ter Apel, omdat alle asielzoekers zich daar moeten melden voordat ze worden verspreid over andere opvanglocaties.  Dat kan nu niet, omdat die allemaal vol zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodkreet om tekort opvangplekken azc Ter Apel: 'Gaat de verkeerde kant op'

Komende maandag spreken de commissarissen van de provincies met het kabinet en wordt bekeken of de gemeenten de benodigde plekken gevonden hebben. De commissarissen gaan nu hun gemeenten vragen zo snel mogelijk plek te zoeken voor de asielzoekers.

'Stuk lager'

"Ter Apel moet zo snel mogelijk een stuk leger", zegt Commissaris van de Koning in Groningen René Paas. "Daarnaast moet er extra capaciteit komen voor opvang van asielzoekers in de toekomst. We zijn nu bezig een brand te blussen, maar het gaat om brandpreventie", aldus Paas.

Bekijk ook: Opgejaagd, uitgebuit: Afghaanse vluchtelingen in Turkije willen naar Europa

In Turkije is de maat vol. Het land vangt al miljoenen vluchtelingen op, de laatste maanden komen er vele duizenden Afghanen bij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore