Ga naar de inhoud
15.000 euro per week

Energieleverancier draait de kraan écht dicht: ACM dreigt met dwangsom

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) treedt op tegen een energiebedrijf dat zomaar stopt met het leveren van gas en stroom bij consumenten met een vast energiecontract. Dat doet het bedrijf als klanten niet akkoord gaan met een verhoging van hun eerder afgesproken tarief.

De toezichthouder maant het bedrijf om de leveringen te hervatten. Doet de aanbieder dit niet, dan moet er een dwangsom van 15.000 euro per week worden betaald. De ACM wil op dit moment niet vertellen om welk bedrijf het gaat. 

Variabele in plaats van vaste tarieven

Vanwege de sterk gestegen energieprijzen zijn bij de ACM meldingen binnengekomen over verschillende energiebedrijven die met dit soort dreigementen zijn gekomen richting hun klanten. Zo meldde leverancier DGB al aan klanten met een vast contract dat het 'niet mogelijk is om uw leveringsovereenkomst voort te zetten'.

Klanten mogen wel blijven bij DGB, maar zouden dan wel de variabele prijzen gaan betalen. "Op dit moment is de verwachting echter dat de nu al zeer hoge variabele energietarieven nog verder zullen stijgen", schrijft DGB.

Eerst
Lees ook:
Eerst niet, nu tóch: Vandebron verdubbelt energieprijzen vanaf 1 november

Ook klanten van leverancier Enstroga kregen een bijzondere brief. Het bedrijf schreef de levering stop te zetten, tenzij de klanten akkoord gingen met hogere tarieven.

Daadwerkelijk stopgezet

Enstroga stuurde klanten deze maand een tweede brief. "Wij hebben u eerder een bericht gestuurd over de tariefwijziging. U heeft aangegeven het hier niet mee eens te zijn of heeft nog niet gereageerd. De levering van stroom en gas wordt op 20 oktober beëindigd", luidt de strekking van de brief die aan honderden klanten zou zijn gestuurd. 

Energiemaatschappij
Lees ook:
Energiemaatschappij Enstroga dreigt klanten af te sluiten om hoge gasprijzen

Uit onderzoek van de ACM blijkt nu dat één van deze bedrijven de levering aan consumenten die niet akkoord zijn met een prijsverhoging, daadwerkelijk stopzet in de winterperiode. Dat is niet toegestaan.

Maximaal 45.000 euro

De dwangsom voor de onderneming kan oplopen tot een maximum van 45.000 euro. De toezichthouder zegt de komende tijd te blijven controleren of energiebedrijven zich aan de regels houden. Als blijkt dat ook andere bedrijven de levering stopzetten, zal hiertegen eveneens worden opgetreden.

Bekijk ook: Dit is waarom je gasrekening zo hoog is

03:34
Voorlopig lijkt het er niet op dat de prijzen lager worden.