Thinshaming

'Wandelende tak, breinaald': dit krijgen dunne mensen naar hun hoofd geslingerd

23 oktober 2021 14:49 Aangepast: 25 oktober 2021 10:29
Miranda krijgt al haar hele leven opmerkingen over haar figuur. Beeld © Miranda Raaijmakers

Wandelende tak, gratenpakhuis, grasspriet, tante Sidonia: dunne mensen krijgen vaak te maken met vervelende opmerkingen over hun lichaam, ook wel thinshaming genoemd. "Het is meestal als grapje bedoeld, maar komt lang niet altijd zo over."

Eerder deze week vertelde presentatrice Holly Mae Brood (27) in een interview dat ze vaak last heeft van thinshaming, bodyshaming specifiek gericht op dunne mensen. Op sociale media regende het reacties van mensen die zich in haar interview herkenden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Holly Mae Brood over thinshaming: 'Ze noemden me wandelende tak'

"Als kind was het altijd: dunne plank, grasspriet, dat deed pijn", schrijft Sandra. "Er werd zelfs een keer gezegd: 'Gatverdamme jij bent dun'. Nu komt het er zonder moeite aan en zeggen mensen ineens: 'hé, krijg je nou een buikje?'."

"Vroeger kreeg ik namen als gespierde breinaald, lange lat en 'kijk uit dat je in de douche niet door het putje gaat', schrijft Miranda Raaijmakers. Het zorgde voor de nodige onzekerheid over haar lichaam, vertelt ze aan de telefoon. "Ik droeg op mijn 14de nooit korte mouwen naar school, omdat ik mijn armen te dun vond. Eigenlijk vond ik mijn hele lichaam te dun."

'Eet jij wel?'

Waar dikke mensen vaak ongevraagd dieettips krijgen, horen dunne mensen juist dat ze te weinig zouden eten. Iets dat ook Raaijmakers niet onbekend is. "Ik werkte altijd in een snackbar en dan vroegen mensen telkens of ik zelf ook wel friet at", zegt ze. "Ik at elke dag friet, maar dat geloofden ze gewoon niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te dik of juist te dun? 'We hebben altijd een reden voor body shaming'

Kan je op basis van iemands uiterlijk überhaupt bepalen of diegene gezond is? Eigenlijk niet, zei professor Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC eerder al. "Een dikker of een dunner persoon is niet meteen ongezond. Het gaat meer om de lichaamsverhoudingen en waar het vet zit. Veel buikvet is bijvoorbeeld wel ongezond."

BMI zegt niet alles

Ook het BMI is volgens Van Rossum niet altijd een goede graadmeter. "Als iemand onder het gezonde BMI zit, maar wel een stabiel gewicht heeft en geen gezondheidsklachten, hoeft een dun lichaam niet ongezond te zijn."

Met 1.76 meter en krap 50 kilogram heeft ook Raaijmakers volgens het Voedingscentrum een 'veel te laag' BMI. "Maar mijn dokter zegt dat ik hartstikke gezond ben." Ze is nu 52 en dun is ze altijd gebleven, maar haar lichaam heeft ze inmiddels wel meer weten te accepteren. "Je bent zoals je bent."

Dit zijn jullie tips:

Hoe vervelend het ook is, het bodyshamen zal niet van de ene op de andere dag verdwijnen. We vroegen daarom tips aan onze volgers op Instagram om ermee om te gaan.

De meeste mensen zeggen dat 'laten gaan' het beste is. De reacties negeren en je er niets van aantrekken. "Wijs mensen erop dat het hetzelfde voelt als fatshaming”, schrijft iemand. "Mensen zijn gewoon jaloers, dus laat de opmerkingen lekker van je afglijden", schrijft Tanja. Want er is altijd wel iets waar je om gepest kunt worden, volgens Willeke. "Dat zegt vooral wat over de pester."

Wat Raaijmakers nu zou willen zeggen tegen de jongere versie van haarzelf? "Denk er niet te veel over na en probeer je er zo weinig mogelijk van aan te trekken. Op sommige dagen zal dat beter gaan dan op andere dagen. Ook dunne lichamen kunnen mooi zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Datingapp doet bodyshamers in de ban: 'Een goed begin'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore