Delta plus

Alweer een nieuwe coronavariant, reden tot zorgen?

22 oktober 2021 13:00 Aangepast: 22 oktober 2021 13:43
archieffoto Beeld © ANP

Een nieuwe variant van het coronavirus lijkt in toenemende mate rond te gaan in het Verenigd Koninkrijk en is ook in Nederland aangetroffen. Het gaat om A.Y.4.2., een afstammeling van de deltavariant. Reden tot zorgen? We vroegen het aan deskundigen in deze 261ste corona-update.

A.Y.4.2. werd afgelopen juli voor het eerst opgemerkt in het Verenigd Koninkrijk. De deltavariant, waar de nieuwe variant van afstamt, neemt toe in het VK. De nieuwe variant, die soms ook wel de 'delta plus-variant' wordt genoemd, zou nu in het VK nu verantwoordelijk zijn voor ongeveer 6 procent van alle besmettingen. 

A.Y.4.2. werd bij onderzoeken in de Verenigde Staten en Denemarken ook al gesignaleerd. De kans is groot dat het nieuwe type ook al in andere landen aanwezig is, maar in Nederland, het VK en Denemarken worden simpelweg veel meer kiemsurveillances gedaan, waardoor in die landen vaker en sneller nieuwe varianten worden ontdekt.

Ook in Nederland

Tien weken geleden werd delta plus bij zo'n surveillance in een laboratorium voor het eerst waargenomen in Nederland. "Sindsdien is ongeveer 0,1 tot 0,2 procent van de besmettingen afkomstig van deze variant", laat een woordvoerder van het RIVM weten.

Reden tot zorgen? Volgens het RIVM op dit moment nog niet. Het ontstaan van nieuwe varianten van het coronavirus hoort erbij zolang het virus rondgaat over de wereld. Het blijft simpelweg muteren. Hoe dat werkt? Dat leggen we uit in deze video:

Het coronavirus is continu aan het veranderen. Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus. Dat klinkt heel eng, maar moeten we ons ook echt zorgen maken?

Een nieuwe variant is pas zorgwekkend, als deze ook besmettelijker is. Op dit moment is dat nog niet zeker volgens viroloog Marion Koopmans. "Er is nog discussie onder de Britse wetenschappers. Een eerste schatting is dat de besmettelijkheid 10 tot 15 procent hoger zou zijn, maar dat is nog een hele ruwe schatting", zegt ze.

"Bij de deltavariant zag je meteen vanaf het begin al een piek in de besmettingen. Zo groot als toen, lijkt die piek er nu bij A.Y.4.2. niet te zijn. We houden het VK scherp in de gaten en de besmettingen lopen daar wel op, maar het is nog niet zoals eerder bij de deltavariant en het is ook nog niet zeker of de stijging nu komt door het nieuwe type."

Bovendien kijkt het RIVM naar de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese gezondheidsdienst ECDC om te beoordelen of een nieuwe mutatie gevaarlijk is. Zij groeperen samen nieuwe varianten van het coronavirus in twee categorieën: variants of interest en variants of concern.

De eerste groep wordt in de gaten gehouden, maar is nog niet per se zorgwekkend en de tweede groep is dat wel. De deltavariant is zo'n variant of concern en omdat A.Y.4.2. een subvariant van de deltavariant is, valt deze in theorie ook onder de variants of concern. Toch is de nieuwe mutatie op zichzelf staand, niet als variant of concern aangemerkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe ontdek je een (gevaarlijke) coronamutatie?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore