Netbeheerder Stedin heeft 1000 klanten gedreigd met een dwangsom van 500 euro als ze blijven weigeren om een slimme meter te installeren. Zo'n verplichting bestaat helemaal niet, ook al schrijft Stedin van wel. "Dreigen met onzinboetes is echt heel fout", zegt Kamerlid Renske Leijten van de SP.
In de brief schrijft Stedin dat het vanaf 1 januari 2021 'wettelijk verplicht is om een meter te hebben die apart kan meten hoeveel elektriciteit u van het energienet haalt en hoeveel u teruglevert'. "U heeft nog geen meter die voldoet aan deze verplichting. Maak nu een afspraak en voorkom een last onder dwangsom van 500 euro", schrijft Stedin, verantwoordelijk voor 2,2 miljoen aansluitingen. Onderaan in de brief, die gisteravond verscheen op GeenStijl, worden klanten verwezen naar een niet bestaande website van toezichthouder Agentschap Telecom.
Consumenten zijn verplicht om een goedgekeurde meter in huis te hebben, maar dat hoeft niet per se een slimme meter te zijn, zegt een woordvoerder van het agentschap. Het kan ook een digitale meter zijn of zelfs een ouderwetse ferrarismeter met draaischijf. "Als iemand zou weigeren om een afgekeurde meter te laten vervangen door een goedgekeurde meter, dan kunnen netbeheerders op gegeven moment andere middelen toepassen om consumenten ertoe te bewegen zich aan de wet te houden. Zo'n last onder dwangsom is een middel dat niet zomaar wordt ingezet en al zeker niet eerste."
Volgens het Agentschap Telecom is er geen sprake van een wettelijke verplichting voor een slimme of digitale meter, waar Stedin in zijn brief over spreekt. "Dat speelt op dit moment helemaal niet", zegt de woordvoerder.
"De brieven zijn verstuurd in juni en september en bevatten foutieve informatie", erkent een woordvoerster van Stedin. "Dit was een conceptbrief die is gebaseerd op nieuwe wetgeving die op dit moment stilligt. We hadden die nooit mogen versturen."
'Dreigen met onzinboetes heel fout'
Erg verontrustend, noemt woordvoerster Joyce Donat van de Consumentenbond het schrijven. "We begrijpen niet hoe zo'n brief verstuurd kon worden. Het zorgt in deze tijden van hoge energieprijzen voor nog meer onrust: een ongelukkige fout en een ongelukkige timing dus."
"Wat Stedin doet kan echt niet", zegt SP-Kamerlid Leijten. "De slimme meter is vrijwillig en moet dat ook blijven. Dreigen met onzinboetes is echt heel fout."
"Vrij bizar dat Stedin klanten op deze manier onder druk zet", zegt Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks). "Het is iets wat ik in het eerstvolgende debat met de staatssecretaris zal bespreken. We hebben de laatste tijd wel vaker vreemde acties gezien van energiebedrijven. Dat mensen op die manier onder druk worden gezet, is niet acceptabel."

Een veelgehoorde reden onder mensen die een slimme meter weigeren is bezorgdheid over privacy, weten ze bij de Consumentenbond. Die zorgen zijn niet helemaal terecht, zegt woordvoerster Donat. "Bij de intrede van de slimme meter is die op het gebied van privacy helemaal dichtgetimmerd. Je kan de slimme toepassingen ook uitschakelen, dan is er niets slims meer aan." Een slimme meter stuurt de meterstanden automatisch door naar de energieleverancier en netbeheerder, een digitale meter doet dat niet.
Stedin laat weten alle 1000 ontvangers een nieuwe brief te sturen met daarin de juiste informatie over de slimme meter. De netbeheerder is verantwoordelijk voor huishoudens in onder andere Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het bedrijf roept klanten met vragen op om zich te melden.
