Ga naar de inhoud
Drugsgebruik

Dode door zeldzame complicatie na xtc-gebruik op Amsterdam Dance Event

Festivalgangers op het Amsterdam Dance Event (ADE). Beeld © ANP

Een 28-jarige bezoeker van het Amsterdam Dance Event is zondagochtend overleden. Zijn moeder laat aan De Telegraaf weten dat er sprake zou zijn van een zeldzame bijwerking na xtc-gebruik.

De man uit Hoorn (Noord-Holland) werd zaterdagnacht onwel op een feest in het Amsterdamse Westerpark en overleed de volgende ochtend in het ziekenhuis. De complicatie zorgde voor ophoping van melkzuur in zijn bloed, wat leidde tot vergiftiging met onomkeerbare gevolgen. Er is geen indicatie voor vervuilde drugs, bevestigt de politie.

Domme pech

"Ik heb begrepen dat de pil die hij slikte van tevoren was getest", zegt zijn moeder tegen De Telegraaf. "Dat was de oorzaak niet. Ik begreep van de artsen dat er een complicatie optrad waarbij een stof vrijkwam en dat als gevolg daarvan zijn cellen één voor één stukgingen. Dat kun je niet overleven. Ik was erbij toen hij na drie uur overleed."

DJ
Lees ook:
DJ bestolen van al zijn muziek, dag voor ADE: 'Jaren aan werk kwijt'

"Het was voor hem de eerste keer in lange tijd dat hij naar een dancefeest ging. Hij gebruikte nooit, behalve bij die gelegenheden. Het is domme pech en het doet heel erg veel pijn."

De organisatie van ADE laat weten diepgeraakt te zijn door het overlijden. "Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van het slachtoffer", zegt een woordvoerder. 

Jaarlijks komen tienduizenden mensen vanuit de hele wereld op het evenement in Amsterdam af. Deze editie werden veel feesten overdag gevierd vanwege corona. Dat bleek wel even wennen voor sommige bezoekers, zoals te zien is in deze video:

ADE in coronatijd: nachtdieren moeten nu overdag feesten

01:31
Door de coronaregels moesten feesten wel voor middernacht afgelopen zijn.