Ga naar de inhoud
Duizenden zitten vast

Hoop voor gestrande Nederlanders: Marokko staat enkele vluchten toe

Gestrande reizigers door de tankstoring op Schiphol. Beeld © ANP

Er is hoop voor de duizenden Nederlanders in Marokko die graag naar huis willen. Op korte termijn staat Marokko enkele commerciële vluchten toe om Nederlanders naar huis te brengen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gisteren werd duidelijk dat er duizenden Nederlanders in Marokko vastzitten na het afgekondigde vliegverbod. Dat verbod werd ingesteld vanwege de coronapandemie en de oplopende besmettingen in Nederland. 

Niet alleen Nederland

Wanneer de vluchten zullen vertrekken en hoe het wordt geregeld is nog niet duidelijk, maar dat wordt 'zo spoedig mogelijk bekendgemaakt door de betreffende luchtvaartmaatschappijen', meldt het ministerie. Het vliegverbod uit Marokko geldt behalve voor Nederland ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. 

Zij
Lees ook:
Zij zitten vast in Marokko: 'Mijn kinderen moeten maandag weer naar school'

De afgelopen zeven dagen zijn ongeveer 3500 passagiers met Transavia naar Marokko gereisd, zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij gisteren. "Het geeft een grove indicatie van hoeveel mensen daar nu zitten." Reisorganisatie TUI heeft op dit moment 78 vakantiegangers in Marokko zitten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadde reizigers van en naar Marokko woensdag al aan om zo snel mogelijk een andere route te zoeken. Via "andere nabij Nederland gelegen landen", zoals België, kan nog wel gereisd worden. Ook vanuit Duitsland geldt een vliegverbod.

Coronabewijs verplicht

De Marokkaanse regering legde eerder al het vliegverkeer met Rusland stil uit angst voor coronabesmettingen. Er is vanaf vandaag in Marokko een coronabewijs verplicht voor binnen- en buitenlandse reizen.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden Nederlanders vast in Marokko: vliegverbod vanaf middernacht