Kort dag, maar het mag

Eerst niet, nu tóch: Vandebron verdubbelt energieprijzen vanaf 1 november

21 oktober 2021 18:59 Aangepast: 22 oktober 2021 14:39
Een laadstation van Vandebron langs snelweg A12. Beeld © ANP

Klanten van energieleverancier Vandebron krijgen vanaf 1 november een flinke prijsstijging voor de kiezen. De gas- en stroomprijs voor mensen met een variabel contract wordt meer dan verdubbeld, blijkt uit een mail die het bedrijf vandaag aan klanten heeft verstuurd.

Dat is opvallend, want op 5 oktober communiceerde Vandebron nog dat de prijzen pas op 1 januari omhoog zouden gaan. Het bedrijf geeft in reacties op sociale media aan dat 'dit is veranderd, omdat de veranderingen van de markt dusdanig groot zijn, dat we genoodzaakt zijn toch eerder te handelen'.

'Aan organisatie denken'

Vandebron laat verder weten dat de situatie 'zo bizar is, dat we anders moeten handelen'. "We moeten ook aan onze organisatie denken. De markt is niet alleen zoveel duurder geworden voor klanten, maar ook voor leveranciers."

Het bedrijf geeft in de mail wel aan op 1 januari niet nogmaals de prijzen te verhogen. "De volgende wijziging zal weer op 1 juli plaatsvinden." Het bedrijf is niet de eerste die de prijzen verhoogt. Ook kleinere aanbieders als OM, Vrij op Naam en Pure Energie deden dit al.

Gasprijs stijgt nog harder

Dat de prijzen bij Vandebron stijgen, zullen de klanten wel gaan merken. De huidige normale elektriciteitsprijs (dus geen daltarief) inclusief btw was 0,09455 euro per Kilowatuur. Dat wordt 0,21010 euro, een ruime verdubbeling dus. De gasprijs stijgt nog harder: van 0,25734 naar 0,66754 euro per kubieke meter.

In tegenstelling tot grote energieleveranciers heeft Vandebron zelf geen productielocaties, maar werkt het samen met zo'n 300 lokale energiebronnen. Dit zijn onder meer grootschalige zonneparken, windmolens van boerenbedrijven en relatief kleine biomassa-installaties.

Met hen heeft Vandebron de afspraak om de marktprijs voor stroom betalen, zegt Mart Vonk van Vandebron. "Dit zorgt ervoor dat producenten een eerlijke (markt)prijs krijgen voor de groene stroom die zij opwekken."

Doorberekend aan klant

Omdat de meeste elektriciteit in Nederland wordt opgewekt in gascentrales beweegt de stroomprijs mee met de recent geëxplodeerde gasprijs. Hierdoor is gas momenteel de duurste vorm van elektriciteitsproductie. En die gestegen kosten worden doorberekend aan de klant.

Bekijk ook: waarom je gasrekening zo hoog is (en dat nog even zo blijft)

In deze video leggen we uit hoe het toch kan dat het gas zo duur is geworden.

Woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond vindt de prijsstijging fors, maar is niet verbaasd. "Dit kun je in januari ook bij andere aanbieders verwachten." Onfatsoenlijk vindt ze het niet, want de aanbieders proberen op deze manier 'het hoofd boven water te houden'. 

Voor de klanten is het wel zuur, zegt Donat, omdat de overheid pas vanaf 1 januari begint met het compenseren van de hoge energierekening. Een gemiddeld huishouden kan dan 400 euro tegemoetzien. Donat: "Het is te hopen dat energieleveranciers heel terughoudend zijn met het verhogen van de variabele tarieven."

'Niet bedoeling dat bedrijven omvallen'

Het is wel wat kort dag voor de klanten van Vandebron, vindt ook Sjak Lomme. Hij is zelfstandig adviseur op het gebied van energiecontracten. Verboden is het volgens hem niet, al moet een prijsstijging normaal gesproken vier weken voor ingang worden gestuurd naar waakhond ACM. Zij controleren vervolgens of de stijging redelijk is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Compensatie voor hoge energierekening: wat ga jij ervan merken?

Die tijd is er nu niet, en dus is al van een paar verhogingen bekend dan ACM die nu kort van tevoren 'laat passeren', zegt Lomme. "Om nu vier weken te wachten kan een flinke aderlating zijn voor bedrijven. Het is ook niet de bedoeling dat bedrijven omvallen."

De draai van Vandebron valt volgens Lomme ook wel uit te leggen. Begin oktober leek het er namelijk op dat deze prijspiek tijdelijk zou zijn. "Maar het is misschien wel een prijsplateau waar we nog een hele tijd op zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenen huishoudens krijgen gratis geld: wel compensatie, geen hogere energierekening

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Energiebedrijf stuurt klanten weg vanwege hoge energieprijzen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore