Strafonderzoek

Twee nieuwe aanhoudingen vanwege hulp bij zelfdoding

21 oktober 2021 17:10 Aangepast: 21 oktober 2021 17:12
Beeld © ANP

De politie heeft opnieuw twee leden van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) aangehouden op verdenking van hulp bij zelfdoding. Het gaat om een 72-jarige vrouw uit Amersfoort en een 78-jarige man uit Den Bosch. De vrouw zou hebben samengewerkt met de 28-jarige Alex S. uit Eindhoven, die eerder werd opgepakt voor de verkoop van een zelfmoordmiddel.

De vrouw werd maandag aangehouden en wordt onder meer verdacht van het handelen in een medicijn dat braakneigingen vermindert. Dat middel wordt veel gebruikt tijdens zelfdoding en mag uitsluitend worden uitgegeven door artsen en apothekers. Aan hoeveel personen zij deze middelen heeft verstrekt, wordt verder onderzocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alex S. opgepakt voor verkoop zelfmoordpoeder: 6 mensen overleden

Samenwerken met Alex S.

Ook wordt de vrouw verdacht van strafbare hulp bij zelfdoding. Ze zou hebben samengewerkt met een 28-jarige Alex S. uit Eindhoven, die in juli werd aangehouden. Bij hem werden verschillende middelen ingenomen, waaronder een potentieel dodelijke stof. De rechter-commissaris oordeelde vandaag dat de vrouw nog tien dagen langer vast blijft zitten.

De 78-jarige Bosschenaar heeft mogelijk ook middelen afgenomen. Toch is in die zaak verder onderzoek noodzakelijk. De man blijft wel verdachte, maar zit niet meer vast.

Het onderzoek richt zich op aan wie de middelen zijn verstrekt en of het tot suïcides heeft geleid. Alex S. staat op 27 oktober voor de rechter in een pro-formazitting.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Arrestatie voorzitter

Eind september hield de politie ook al de voorzitter van de Coöperatie Laatste Wil, Jos van Wijk, aan op verdenking van betrokkenheid bij hulp bij zelfdoding. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat hij heeft deelgenomen aan een criminele organisatie die het plegen of beramen van hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft.

In dat onderzoek werd volgens justitie 'ook gekeken naar de rol van van de Coöperatie Laatste Wil (CLW)'. De coöperatie is een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed. Volgens Van Wijk hebben hij en de organisatie altijd 'binnen de wet gehandeld'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorzitter zelfdodingsclub opgepakt vanwege hulp bij zelfdoding

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore