Verdacht deelname criminele organisatie

Advocaat en neef van Ridouan Taghi blijft nog drie maanden vastzitten

21 oktober 2021 16:51 Aangepast: 21 oktober 2021 16:53
Youssef T. werd aangehouden tijdens het bezoek aan de zwaarbewaakte Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Beeld © ANP

De 38-jarige Youssef T., een neef van Ridouan Taghi die ook optrad als zijn advocaat, blijft 90 dagen langer vast blijft zitten. Dat heeft de Raadkamer van de rechtbank in Amsterdam bepaald. Youssef T. wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Hij werd twee weken geleden aangehouden tijdens een bezoek aan zijn neef in de zwaarbewaakte Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Youssef T. kon Taghi, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, in de gevangenis ongehinderd bezoeken. Tijdens die bezoeken zouden boodschappen zijn uitgewisseld.

Uit gesprekken tussen de neef en Taghi zou ook blijken dat die vermoedelijk bezig was met een uitbraakpoging. De aangehouden Youssef T. wordt formeel verdacht van deelneming aan een criminele organisatie die zich richt op witwassen, handel in verdovende middelen en het voorbereiden van moord:

Het OM zegt dat er aanwijzingen bestaan dat Taghi op zoek is geweest naar adresgegevens van gevangenispersoneel.

Uitbraakpoging

De advocaat is volgens het OM sinds maart vaak urenlang op bezoek geweest in de EBI. Ook had hij tientallen keren telefonisch contact met Taghi. Door hun relatie advocaat-cliënt hadden zij het recht om vertrouwelijk met elkaar te kunnen spreken en documenten uit te wisselen.

In eerste instantie was hem de toegang geweigerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen, maar dat werd opgeheven toen de deken van de orde van advocaten vaststelde dat T. geen misbruik maakte van zijn rol. De deken heeft het recht om alles te doorzoeken in het kantoor van een advocaat. 

De deken is momenteel onbereikbaar. Inmiddels valt het kantoor van T. door verhuizing onder een andere deken. Die was vandaag bij de doorzoekingen aanwezig, maar zegt niets te weten over het eerdere onderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat aangehouden, neef van Ridouan Taghi, mogelijk uitbraakpoging gepland

De recherche kwam de neef van Taghi op het spoor door een onderzoek naar de mogelijkheden van Ridouan Taghi om te communiceren met de buitenwereld. Uit onderschepte versleutelde telefoonberichten kwam de verdenking naar voren dat hij vanuit de EBI zijn criminele werk voortzette.

In de zomer kwam zijn neef en advocaat in beeld. Die zou zijn positie als advocaat misbruiken door als boodschapper op te treden.

Aantekeningen in beslag genomen

Na de aanhouding van T. zijn het kantooradres in Utrecht en de woning van de advocaat in Maarssen doorzocht. Daar zijn notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers in beslag genomen. Ook de cel van Taghi is doorzocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dekker snapt verbazing over bezoek neef Taghi, 'mogelijk strengere regels'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore