Ga naar de inhoud
Huis ouders organisator

Tot 5 jaar cel geëist om overval Zeeuws festival Hrieps

De rechtbank in Middelburg (archieffoto) Beeld © ANP

Vier mannen die ervan worden verdacht een huis in het Zeeuwse Grijpskerke te hebben overvallen, moeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt vijf jaar de cel in. Bij die overval, op het huis van een ouder echtpaar, werd de opbrengst van muziekfestival Hrieps buitgemaakt: minstens 362.980 euro.

De overval gebeurde in de nacht van 11 op 12 mei 2019, de nacht nadat de vrouw van de festivalorganisator meerdere keren de opbrengst van het festival had afgegeven bij haar schoonouders. Haar schoonmoeder had het geld daar geteld en in dozen gestopt, die zolang werden opgeslagen in een logeerkamer.

Op de overloop 

Rond 3.15 uur die nacht gooiden drie gemaskerde mannen een grindtegel door de voordeur van het huis, waar de vrouw op dat moment alleen was met haar 3-jarige kleindochter. De vrouw werd wakker en trof de mannen op de overloop. "Waar is het geld?" riepen ze. Ze sloot zich met haar kleindochter op, terwijl de mannen ervandoor gingen met de ruim 360.000 euro. Ze zouden daarbij geholpen zijn door drie andere verdachten.

Het Openbaar Ministerie eist vijf jaar cel tegen vier verdachten. Een ander hoorde 4,5 jaar cel tegen zich eisen. Tegen de zesde is onvoldoende bewijs, daarom werd vrijspraak geëist.

Enorme schade toegebracht

"De verdachten hebben op een gewetenloze manier enorme schade toegebracht aan de slachtoffers, het festival, alle vrijwilligers én de maatschappij", zei de officier van justitie. "Want de coronatijd heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk festivals zijn." Volgens de officier zijn 'hardwerkende mensen emotioneel en financieel geraakt. Alleen maar voor de kick om lekker snel veel geld op te kunnen maken'.

Gemaskerde
Lees ook:
Gemaskerde mannen stelen hele dagopbrengst van Zeeuws muziekfestival

Het OM denkt dat de buit van de overval is uitgegeven aan reizen, auto's, hotelverblijven, dure horloges en merkschoenen. "Luxe uitgaven die passen bij de overval, maar niet bij de inkomsten van de verdachten." Eén van de verdachten zou na de overval wekenlang hebben verbleven in het Hilton Hotel.

Telefoons aan

Alle verdachten ontkennen of beroepen zich op hun zwijgrecht, maar volgens het OM is er genoeg bewijs. Zo werden ze door vrienden van hen aangewezen als de daders, werd DNA van een aantal verdachten aangetroffen op achtergelaten tassen en sprak een aantal van hen in afgeluisterde telefoongesprekken over het uitgeven van grote geldbedragen en vluchtauto's.

Ook hadden ze hun telefoons tijdens de overval aan staan. Het OM zegt niet precies te weten wie de overvallers waren en wie de vluchtauto's regelden, 'maar alle bijdragen van de verdachten zijn van wezenlijk belang geweest'. Er zijn nog twee verdachten. Die moeten later voor de rechter verschijnen.

Bekijk ook: Wie beroofde festival Hrieps?

03:02
Een dag na de overval maakte EditieNL deze reportage. Daarin werd onder meer de vraag beantwoord waarom er zo veel contant geld was.