Ga naar de inhoud
'Alle beetjes helpen'

Experts willen mondkapje weer verplichten in binnenruimtes in strijd tegen corona

Beeld ter illustratie. Beeld © Pexels

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in Nederland neemt weer toe en daarom zou de overheid moeten overwegen om mondkapjes weer verplicht te stellen in binnenruimten. Dit vinden meerdere specialisten. "Er is veel bewijs dat mondkapjes helpen om verspreiding van het virus tegen te gaan."

Dit zegt epidemioloog Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum. In een eerdere fase van de pandemie was er veel draagvlak voor het mondkapje, stelt hij. "Het is de maatregel die het minste pijn doet. En alle kleine beetjes helpen."

'Griepseizoen komt eraan' 

De druk op de zorg neemt toe, ziet ook Bert Mulder. Hij is arts-microbioloog en lid van het Red Team, dat de overheid voorziet van ongevraagd advies over de coronapandemie. "Bovendien komt het griepseizoen eraan. Als je wacht tot de ziekenhuizen helemaal vol liggen, ben je weer te laat."

Sinds eind juni is het niet meer verplicht om een mondkapje te dragen in de supermarkt, en dat was nog even wennen: 

Onwennig, zo zonder mondkapje in de supermarkt (en sommigen houden 'm op)

01:01
Onwennig, zo zonder mondkapje in de supermarkt (en sommigen houden 'm op)

Het mondkapje helpt niet alleen om de verspreiding van corona tegen te gaan, maar ook het griepvirus wordt tegengehouden, meent Mulder: "Het is een bekende, eenvoudige en laagdrempelige maatregel. Waarom zou je wachten, met het risico dat je straks misschien zwaardere maatregelen moet nemen?"

'Liever vroeg ingrijpen' 

Dat vindt ook Marino van Zelst, onderzoeker in de organisatiewetenschappen en eveneens lid van het Red Team. "Je wilt liever zo vroeg mogelijk ingrijpen met lichte interventies dan wachten tot je weer grotere maatregelen moet treffen. Daar zit niemand op te wachten."

Was
Lees ook:
Was jij je mondkapje nooit (en is dat erg)?

De overheid zou naast het herinvoeren van de mondkapjes ook vaker moeten oproepen tot het naleven van de basismaatregelen, zoals laten testen bij klachten, vindt Van Zelst. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukte eerder al dat het naleven van de basismaatregelen belangrijker wordt als andere regels worden versoepeld. Van Zelst: "De overheid zou er veel meer aandacht voor moeten vragen."

Viroloog Ab Osterhaus ziet dat er in Nederland relatief los wordt omgegaan met het virus. "In bijvoorbeeld Spanje, waar ik nu ben, draagt iedereen mondkapjes. In Nederland zijn we heel relaxed, terwijl de huidige cijfers dat eigenlijk niet toelaten." Hij vindt het moeilijk te voorspellen of er nieuwe maatregelen zoals het mondkapje nodig zijn. "Maar ik denk dat we er serieus rekening mee moeten houden."

Bekijk ook: Het einde van de pandemie? Dit zijn de hobbels op de weg

02:13
In deze video leggen we uit hoe we uit deze pandemie zouden kunnen komen.