Ga naar de inhoud
'Kan nu echt niet langer'

Noodkreet om tekort opvangplekken azc Ter Apel: 'Gaat de verkeerde kant op'

Het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Beeld © ANP

De gemeente Westerwolde luidt de noodklok over de situatie in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel. Vannacht slapen daar volgens de gemeente 750 mensen, terwijl er maar plek is voor 275 personen. "Dit kan nu echt niet langer. We moeten nu geholpen worden", laat een woordvoerder weten.

"Ondanks de toezegging vanuit het Veiligheidsberaad gaat het vanavond helemaal de verkeerde kant op in de opvang in Ter Apel. We zitten vanavond over de piek van twee weken geleden. We hebben het aangekondigd maar het gaat nu echt fout."

Niet verantwoord

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onderschrijft in een verklaring dat dit 'geen verantwoorde opvang meer is'. "Het Veiligheidsberaad heeft maandag toegezegd met locaties te komen. Zodra er locaties beschikbaar zijn, kunnen wij deze zo snel als mogelijk gereed maken en bewoners uit Ter Apel verhuizen om deze locatie te ontlasten."

Rode
Lees ook:
Rode Kruis maakt zich zorgen over kwaliteit van noodopvang voor asielzoekers

De gemeente heeft vanmiddag Den Haag en het COA gesommeerd om voor crisisopvang te zorgen, zodat er minder mensen in Ter Apel hoeven worden opgevangen. Volgens de gemeenteraad wordt sinds de zomer van dit jaar de limiet van 2000 asielzoekers in Ter Apel regelmatig overschreden.

Op stoelen slapen

"Ik constateer dat het COA de situatie niet meer onder controle heeft", zegt burgemeester Jaap Velema tegen RTV Noord. Vanwege de drukte slapen mensen sommige nachten op stoelen en stretchers.

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft burgemeesters gisteren gevraagd snel achthonderd opvangplekken voor vreemdelingen in te richten. In de komende weken moeten er nog eens 1500 bij komen.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, liet weten dat de burgemeesters de problematiek herkennen. "Wij denken dan ook graag mee en hebben hier vervolgens afspraken over gemaakt zodat er binnen twee à drie weken 1500 vluchtelingen verspreid opgevangen kunnen worden", aldus Bruls. "Zo zorgen we er samen voor dat de vluchtelingen op een humane manier opgevangen kunnen worden."

Asielzoekers
Lees ook:
Asielzoekers slapen weer op veldbedden en stoelen in Ter Apel, nog hele maand krapte