Tientallen kadavers gevonden

Moeflons weg uit Hoge Veluwe: 'Maken geen schijn van kans tegen wolf'

19 oktober 2021 17:01 Aangepast: 19 oktober 2021 17:09
Moeflons leven op de Veluwe. Beeld © ANP (archieffoto)

Om te voorkomen dat de moeflon er wordt 'uitgemoord', gaat het Nationaal Park De Hoge Veluwe de dieren evacueren. Op de Midden-Veluwe laten ze heideschapen gewoon staan. Maar: wel met extra bescherming. "Zo'n mak schaap maakt geen schijn van kans tegen een wolf."

Nee, Laurens Jansen, boswachter op de Midden Veluwe, vindt het geen prettig idee als een wolf schapen aanvalt. "We moeten landbouwvee beschermen, want jagen is nu eenmaal wat de wolf doet. De wolf is de afgelopen 150 jaar op eigen houtje naar Nederland gekomen, heeft dit gebied als zijn leefgebied gezien, en heeft nu monden te voeden. Niet alleen van zichzelf, maar ook van jongen. Maar de wolf hoort dat eigenlijk te doen met wilde prooidieren."

Op het menu

Maar de laatste tijd staat het moeflonschaap opvallend vaak op het menu van de wolf. Het probleem is dat het dier, met z'n kenmerkende golvende horens op zijn kop, van oorsprong niet in Nederland leeft. Het is geïmporteerd, leeft oorspronkelijk op Corsica, waar het heel rotsachtig is. "Het zijn ongelooflijk goeie klimmers, net zoals berggeiten", zegt Jansen. "Als ze bedreigd worden, klimmen ze de hoogte in, de bergen op."

Maar klimmen kan het dier niet in het platte Nederland, en van hun snelheid moeten ze het niet hebben. "Dat alles maakt dit schaap een zwakke, makkelijke prooi. Dus die zijn de pineut. Ze zijn niet voorbereid op de wolf."

In onderstaande video zie je wat er gebeurt als een wolf de moeflons te pakken krijgt: 

Voor de beheerders van Nationaal Park De Hoge Veluwe is het de reden om moeflons te evacueren, zo berichtte Omroep Gelderland vandaag. Dat is nodig om de unieke diersoort te behouden, zei parkbeheerder Jakob Leidekker tegen de omroep. "We willen voorkomen dat de dieren worden uitgemoord door de wolf."

De boswachter zegt de afgelopen weken tientallen kadavers te hebben gevonden. De dader: een hongerige wolvin. 

Gewoon schaap is beschermd

Jansen en zijn collega's kampen op de Midden-Veluwe, een ander gedeelte van het natuurgebied, niet zo met het probleem. Ook daar zijn wel wolven, maar op Midden-Veluwe leven geen moeflonschapen, maar heideschapen. Ook dat zijn zwakke, makkelijke prooien, maar deze dieren lopen overdags met herders over de heide en 's nachts staan ze in een beschermd raster.

Jansen en zijn collega's voeren daarom ook een ander beleid en voelen zich niet genoodzaakt de schapen te evacueren.

Moeflons leven eigenlijk niet in Nederland, maar zijn hiernaartoe gehaald. Moeflons leven eigenlijk niet in Nederland, maar zijn hiernaartoe gehaald.

Om de heideschapen te beschermen, werkt Staatsbosbeheer op de Midden-Veluwe veel met wolf-werende rasters rondom de heide. Daarnaast zijn er ook speciale Roemeense herdershonden ingezet: knuffelig van uiterlijk, beschermend van karakter. De honden leven dag en nacht bij de kudde schapen en schrikken wolven af met hun geblaf en geur.

Deze oplossing is volgens Jansen voor de moeflonschapen minder geschikt, omdat deze dieren vrij, zonder herder, op de Hoge Veluwe rondlopen.

"Tot nu toe werkt het voor de heideschapen hier goed", zegt Jansen. "De wolf doet zich hier tegoed aan wilde prooidieren, zoals zwijnen. Zo zien we het graag. Tot nu toe hebben we nog geen aanval gehad, maar we kunnen niet garanderen dat er nooit iets gebeurt. We houden het goed in de gaten."

Want, zegt Jansen: hij en zijn collega's streven ernaar dat wolven en schapen naast elkaar kunnen leven. Zonder dat het ene dier bij het andere op het menu staat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze Roemeense hond beschermt Nederlandse schapen tegen agressieve wolf

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore