Ga naar de inhoud
Stijging gasprijzen

Vraag naar haardhout en houtkachels op Marktplaats verdubbeld

Beeld ter illustratie Beeld © Pexels

Dat de energieprijzen hard stijgen, merkt ook Marktplaats. Er is grote vraag naar haardhout, houtkachels en warmtepompen. Het gaat om een verdubbeling van zoekopdrachten, vergeleken met oktober vorig jaar.

De prijzen van gas en elektriciteit zijn de afgelopen tijd flink gestegen, en zullen de komende maanden nog verder stijgen. Ook de prijs van stroom gaat hard omhoog. 

En dat heeft z'n invloed: mensen zijn massaal geïnteresseerd in haardhout. Vorige week spraken meerdere houtverkopers al van een 'enorme' vraag. Nu komt ook Marktplaats met cijfers die dat bevestigen.

Bekijk ook: Waarom je gasrekening zo hoog is

03:34
Je gasrekening pakt deze winter fors hoger uit. Want de prijs van gas gaat door het dak. Verslaggever Olivia Manders legt je uit waarom en wat je ertegen kunt doen.

Vooral de vraag naar hout om te stoken is heel groot, laat de website weten aan RTL Nieuws. In de eerste helft van oktober werd al ruim 450.000 keer naar haardhout gezocht. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de gehele maand oktober vorig jaar. Toen ging het om bijna 257.000 zoekopdrachten, toen dus in een hele maand. "We verwachten dat het aantal zoekopdrachten de aankomende tijd alleen maar toeneemt", laat een woordvoerder van Marktplaats weten.

Grote vraag naar hout

Door de grote vraag naar haardhout, stijgen ook de prijzen, lieten houtverkopers eerder al weten. Leveranciers vragen namelijk meer en meer voor het hout, waardoor een pallet vol haardhout soms wel 30 euro meer kost. 

Ook het aantal zoekopdrachten naar een houtkachel op Marktplaats is groeiende. In de eerste helft van oktober is bijna 215.000 keer 'houtkachel' in de zoekbalk getypt. In 2020 ging het over de hele maand oktober om 195.000 zoekopdrachten. 

Run
Lees ook:
Run op haardhout: 'Telefoon roodgloeiend sinds nieuws over stijging gasprijs'

De vraag naar zonnepanelen en warmtepompen is ook gestegen. In de eerste helft van oktober werd bijna 110.000 keer naar zonnepanelen gezocht op Marktplaats, een stijging van 117 procent vergeleken vorig jaar oktober. Daarnaast werd ruim 20.000 keer naar een warmtepomp gezocht, een stijging van 142 procent.

Milieu Centraal: hout stoken niet aan te raden

De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vindt de stijging in de verkoop van haardhout geen goede ontwikkeling. Het is om twee redenen af te raden, zei Paulien van der Geest eerder tegen RTL Nieuws. De eerste reden: het stoken van hout zorgt voor schadelijke stoffen in en om je huis. Bij de verbranding komen stoffen vrij zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) en zware metalen.

De tweede reden is dat het verbranden van hout niet duurzaam is. Van der Geest: "Een open haard is het aller slechtst: 90 procent van de warmte gaat zo je schoorsteen uit, naar buiten. Bij een houtkachel is dat 20 tot 40 procent. Een palletkachel is wat dat betreft de minst slechte keuze. Daarvan blijft 85 procent van de warmte binnen.

Wie nog geen houtkachel of haard heeft, wordt door Milieu Centraal afgeraden om daar alsnog voor te kiezen. "Stop dan liever je geld in verduurzamen van je woning."

Als je zuiniger kunt zijn met je energieverbruik, merk je dat direct in je portemonnee. Van der Geest wijst op 'kleine dingen' waarmee je geld kunt besparen. "Als je alle deuren dicht houdt in de winter en alleen ruimtes verwarmt waar je veel bent, bespaar je in een jaar al zo 240 euro. Wie er slim mee omgaat, verdient al snel geld terug."