17 ontvoeringen

Bende op Haïti vraagt miljoen dollar per ontvoerd persoon

19 oktober 2021 09:50 Aangepast: 19 oktober 2021 09:58
Politie op Haïti Beeld © ANP

De Haïtiaanse bende die zeventien Amerikaanse en Canadese missionarissen heeft ontvoerd, eist 1 miljoen dollar losgeld per ontvoerd persoon. De overheid heeft inmiddels contact met de bende, zegt minister van Justitie Liszt Quitel van Haïti.

Zaterdag werden zeven vrouwen, vijf mannen en vijf kinderen ontvoerd. Zestien van hen hebben de Amerikaanse nationaliteit, één is Canadees. Een van de kinderen is 8 maanden oud. 

Niet de eerste keer

Quitel denkt dat de onderhandelingen maanden kunnen gaan duren, zegt hij tegen de Wall Street Journal. "We proberen ze vrij te krijgen zonder losgeld te betalen. Want laten we eerlijk zijn, als we ze geld geven, wordt dat gebruikt om nog meer wapens te kopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zeventien Amerikaanse missionarissen en hun gezinnen ontvoerd in Haïti'

In het voorjaar werden katholieke priesters en hun families ontvoerd. Toen werd voor twee mensen losgeld betaald en kwamen de andere acht ook vrij. "Dat zou voor ons nu ook het ideale scenario zijn", zegt de Haïtiaanse minister.

400 bewakers

Volgens Quitel is bekend waar de missionarissen worden vastgehouden. Ze zitten in een zwaarbewaakt huis. Zeker vierhonderd zwaarbewapende bendeleden bewaken het gebouw.

Het aantal ontvoeringen in Haïti is flink gestegen sinds de moord op president Jovenel Moïse in juli. Bendes nemen de controle over steeds meer land over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore