Stormachtig herfstweer

Plaatselijk 20 graden, maar geen terrasweer door harde wind en regen

19 oktober 2021 09:41 Aangepast: 19 oktober 2021 09:49
Mensen maken een wandeling in de Biesbosch tijdens herfstachtig weer in de herfstvakantie Beeld © ANP / Jeffrey Groeneweg

Het kan vandaag en morgen plaatselijk 20 graden worden. Lekker weer voor de herfstvakantie denk je misschien, maar dat valt zwaar tegen. Het gaat vooral regenen en hard waaien. "Het wordt herfstachtig, nat en koud."

Maar eerst blijft het nog wat warmer dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar, vertelt Nicolien Kroon, meteoroloog bij Buienradar. Gemiddeld is het in deze tijd van het jaar 13 graden, nu zitten we daar dus ruim boven. "We zitten in warmere lucht", legt ze uit. Hierdoor kan het vandaag en morgen wel 20 graden worden in het zuiden van ons land. "Maar daar is alles ook wel mee gezegd." 

Nat en grijs

Want naast gemiddeld 18 graden, is het nat en grijs. "Na een warme nacht van 15 graden, wordt het vanaf morgen echt herfstweer. De kans op regen neemt toe en het kan gaan onweren."

Bekijk hier de Buienradar:

 

Daarnaast neemt de wind toe. Morgen is er aan de kust kans op windkracht 8, stormachtig harde wind dus. "Met windstoten tot 90 kilometer per uur." Tot een echte herfststorm komt het niet, daarvoor moet het minstens een uur lang waaien met windkracht 9. Ook donderdag waait het hard, maar vrijdag lijkt de wind iets te gaan liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe namen voor het stormseizoen: zet je schrap voor Corrie, Herman en Tineke

Met de wind komt ook koudere lucht ons land binnen. Vanaf donderdag daalt de temperatuur flink en wordt het gemiddeld 12 graden. 

Droger weekend

In het weekend wordt het wat rustiger en droger, al blijft het aan de grijze kant. Maar toch, 'de beste dagen om er lekker op uit te gaan in de herfstvakantie, zijn zaterdag en zondag', zegt Kroon.

Bekijk ook: dit is waarom het aan de kust zo veel regent in de herfst

Het is weer herfst en dan denken we al snel aan veel regen. Dat is ook waar, maar het regent niet in het hele land evenveel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore