Ga naar de inhoud
Subsidie

Eerder geld beschikbaar voor bewoners aardbevingsgebied Groningen

Richtingsborden in de provincie Groningen, in de regio waar veel aardbevingen plaatsvinden door gaswinning. Beeld © ANP

Alle inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen die subsidie hebben aangevraagd voor het verbeteren van hun woning en aan de eisen voldoen, kunnen de subsidie nog dit jaar krijgen. Dat schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren in antwoord op Kamervragen.

In totaal is er 300 miljoen euro uitgetrokken voor de subsidies. In eerste instantie zou 75 miljoen daarvan dit jaar worden uitgekeerd, maar de rest van het budget wordt eerder beschikbaar gemaakt.

Onrust en onzekerheid

Eerder werd gesproken over een loting onder mensen die een aanvraag hadden ingediend nadat de eerste 75 miljoen op was, maar dat leidde tot onrust en onzekerheid. "De situatie in Groningen vraagt extra aandacht en maatwerk", schrijft Ollongren nu.

Het geld is bedoeld voor mensen die in het aardbevingsgebied wonen, maar geen bevingsschade hebben aan hun huis. Die kunnen dat gebruiken voor onderhoud, maar ook voor bijvoorbeeld een uitbouw of verduurzaming van de woning. 

Derde
Lees ook:
Derde aardbeving op een dag in Groningen, kracht 2.3

Het geld moet 'een kwaliteitsimpuls geven aan de woningvoorraad in het aardbevingsgebied en hiermee impuls geven aan het toekomstperspectief van inwoners, sectoren en de algehele economische structuur', schrijft Ollongren.

18 november 

Inwoners van het gebied die begin juli een subsidieaanvraag hebben ingediend, krijgen uiterlijk 18 november te horen of ze in aanmerking komen voor de subsidie van maximaal 10.000 euro. In 2022 volgt er een nieuwe subsidieronde met het deel van de 300 miljoen euro dat dan nog over is. Hoeveel dat is, weet het kabinet nog niet.

Huiseigenaren die bevingsschade hebben, kunnen tot 30.000 euro krijgen voor het beoordelen en versterken van hun woning.

Bekijk ook: Aardbeving Groningen: 'Alsof er een vrachtwagen je huis inrijdt'

01:42
Na een aardbeving in mei 2019 vertelde Jacobien, bewoonster van het aardbevingsgebied, haar verhaal.