'Nood is hoog'

Grapperhaus vraagt met spoed om 800 asielopvangplekken

18 oktober 2021 20:57 Aangepast: 19 oktober 2021 07:19
Afghaanse kinderen krijgen tijdelijk onderwijs in basisschool De Oversteek. Beeld © ANP

Demissinair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft burgemeesters gevraagd snel 800 opvangplekken voor vreemdelingen in te richten. In de komende weken moeten er nog eens 1500 bij komen. De nood is hoog.

Grapperhaus deed die oproep in het Veiligheidsberaad, waar de burgemeesters uit alle veiligheidsregio's overleggen.

Het probleem is volgens zijn ministerie dat veel van de opvanglocaties waar nu Afghaanse evacués zitten maar korte tijd beschikbaar zijn. Er is behoefte aan plekken waar ze langer kunnen blijven. Met name opvangplaatsen voor minderjarige vreemdelingen die zonder familie naar Nederland komen zijn nodig, zegt de minister.

Op korte termijn

Er zijn 800 extra plekken nodig 'op korte termijn', plus nog eens 1500 binnen enkele weken, aldus het ministerie. Die laatste categorie zou voor een zo lang mogelijke periode beschikbaar moeten komen.

Hoe op dat verzoek is gereageerd, wilde het ministerie niet zeggen. Er wordt ook nog altijd gezocht naar 11.000 opvangplekken voor mensen die nu in de opvang zitten, maar eigenlijk zouden moeten doorstromen naar een woning om plek te maken voor weer nieuwe vluchtelingen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog ruim 2100 mensen komen in aanmerking voor evacuatie vanuit Afghanistan naar Nederland

De meeste mensen die sinds de val van Kabul deze zomer naar Nederland kwamen, werden halsoverkop weggeleid toen de luchthaven van Kabul nog gecontroleerd werd door Amerikaanse militairen. Nu de taliban het daar voor het zeggen hebben, zijn de evacuaties ingewikkelder geworden. Toch zijn er momenteel 33 Afghanen die geen Nederlands paspoort hebben en geen familie zijn van een Nederlander, op weg naar Nederland.

Per vliegtuig onderweg

Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond. Het gaat om een groep die in Nederland een verblijfsstatus heeft. De mensen zijn per vliegtuig onderweg van Kabul naar Doha.

De taliban willen in principe geen landgenoten laten vertrekken. Hoe deze groep statushouders toch weggehaald kon worden, wil het ministerie niet zeggen. Duidelijk is wel dat Qatar heeft geholpen.

In Nederland bevinden zich momenteel zo'n 2000 Afghanen. Zij werden geëvacueerd op aandringen van de Tweede Kamer. Bekijk in deze video beelden van de chaos die in Kabul ontstond toen de taliban er oprukten: 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore