Terug naar open water

Dolfijn gezien in Oosterschelde: 'Ik maak me heel erg zorgen'

18 oktober 2021 16:07 Aangepast: 18 oktober 2021 16:13
Het dier werd gezien vanaf een rondvaartboot. Beeld © MSOnrust

In de Oosterschelde is gisteren en vandaag meerdere keren een dolfijn gezien. Het lijkt te gaan om een tuimelaar. De vraag is nu of het dier zelf door de Oosterscheldekering terug kan zwemmen naar open zee. "Vaak loopt het niet goed af", zegt Annemarie van den Berg van Stichting SOS Dolfijn.

"Dolfijnen horen te leven in open zee en de Oosterschelde is afgesloten door een kering. Soms gebeurt het dat dolfijnen daar per ongeluk doorheen zwemmen, bijvoorbeeld als ze achter een prooi aan gaan of door stroming", zegt Van den Berg. "De kans dat ze er vervolgens zelf bewust nóg een keer doorheen zwemmen om weer bij open water te komen is heel klein. We weten van walvissen en dolfijnen dat ze dat heel spannend vinden."

In 2017 werd er voor het laatst een tuimelaar gezien in de Oosterschelde. Daarvoor was de laatste waarneming in 2007. In beide gevallen liep het niet goed af. "Dan vind je na een aantal dagen ergens een gestrande dode dolfijn terug."

Of de stichting dan niets kan betekenen voor het dier? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "Tuimelaars kunnen wel drie meter worden en wegen soms een paar honderd kilo. Bovendien is deze tuimelaar heel actief", zegt Van den Berg. "Een net eroverheen gooien kan ook niet, want dan kan hij verdrinken."

De tuimelaar is meerdere keren gezien in de Oosterschelde. De tuimelaar is meerdere keren gezien in de Oosterschelde.

Morgen gaat de stichting met een boot het water op om de tuimelaar van dichterbij te bekijken. "Dan willen we ook zijn gezondheid in kaart brengen en kijken of we niet toch iets voor hem kunnen betekenen."

In de tussentijd roept Van den Berg iedereen op om waarnemingen van de dolfijn door te geven aan de stichting, het liefst met een foto of video erbij.

Bekijk ook: Schokkende beelden: ruim 1400 dolfijnen gedood op Faeröer-eilanden

Bij een traditionele jacht op de Faeröer-eilanden zijn ruim 1400 dolfijnen gedood. Dierenrechtenorganisaties spreken er schande van en ook op de eilanden zelf klinkt er kritiek. De grote slacht zou een vergissing zijn geweest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore