Rellen NEC-Vitesse

Omroep Gelderland doet geen verslag meer bij stadions: 'Niet veilig'

18 oktober 2021 13:07 Aangepast: 18 oktober 2021 17:42
Spelers van Vitesse komen aan bij het NEC-stadion. Beeld © ANP / Vincent Jannink

Omroep Gelderland doet geen verslaggeving meer buiten de stadions van de voetbalclubs in Gelderland. Volgens hoofdredacteur Sandrina Hadderingh is dat niet langer veilig.

"Het lijkt of bedreigingen bij ons vak horen, maar dat is natuurlijk onzin", zegt Hadderingh op de website van Omroep Gelderland. "Onze mensen moeten veilig hun werk kunnen doen en dat kan vandaag de dag op veel plekken niet meer." 

Gisteren werd een verslaggever belaagd door NEC-supporters bij het Goffertstadion in Nijmegen. Eerder hebben zich ook al incidenten voorgedaan na voetbalwedstrijden.

Aangereden door scooter

Na de derby NEC - Vitesse gistermiddag braken bij het Goffertstadion rellen uit tussen NEC-hooligans en de politie. Ook een verslaggeversteam van Omroep Gelderland moest het ontgelden.

Volgens de omroep is een verslaggever aangereden door een scooter. De omroep overweegt aangifte te doen.

De politie stelt een rapportage op over wat er gisteren na de wedstrijd is gebeurd. Agenten en paarden raakten gewond en er is een politiebus gesloopt. Ruim twintig hooligans zijn al opgepakt en de politie verwacht meer arrestaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ruim 20 arrestaties na rellen bij NEC - Vitesse: 'Heel veel geweld gebruikt'

Risicodemonstraties

Omroep ESPN heeft de rechten van televisieopnames in de stadions. Andere omroepen mogen daar geen camera's laten draaien. Onder andere Omroep Gelderland moet dus buiten de stadions supporters interviewen. Een onveilige situatie, vindt de omroep, die wel online verslag blijft doen van wedstrijden vanuit de stadions.

De omroep stuurt ook geen verslaggevers meer naar risicodemonstraties, omdat de pers daar naar zijn mening ook niet veilig is.

Reactie politie

De politie Oost-Nederland spreekt in een reactie over een 'zeer onwenselijke situatie'. "Want journalisten vervullen een belangrijke maatschappelijke functie." De politie zegt het belangrijk te vinden om 'met elkaar' maatregelen te treffen voor de bescherming van journalisten en er alles aan te doen om journalisten in staat te stellen om hun werk te doen.

"Het maken van de inschatting of een journalist veilig kan werken bij bijvoorbeeld een demonstratie, evenement of in een wijk ligt in eerste aanleg bij de journalist. We helpen hen daar echter bij. We adviseren hen om bij voorkeur voorafgaand aan een evenement of betoging contact met de politie te leggen om de veiligheid te bespreken. Tijdens een evenement of betoging kan een journalist altijd een beroep op ons doen."

Bekijk ook: Directeur NEC na instorten tribune: 'Wonder dat niemand gewond is'

De algemeen directeur van NEC Wilco van Schaik heeft gereageerd op het instorten van een tribune in het NEC-stadion zondag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore