Tot de kerstvakantie

Herfstige eerste lesdag: gevluchte Afghaanse kinderen naar school in Nijmegen

18 oktober 2021 12:04 Aangepast: 18 oktober 2021 16:03
Afghaanse vluchtelingenkinderen uit Heumensoord mogen weer naar school. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Marcel Krijgsman

Voor 326 Afghaanse kinderen die in de noodopvang in Heumensoord zitten is het vandaag een belangrijke dag: ze mogen hier voor het eerst naar school.

116 kinderen gaan naar het primair onderwijs en 210 leerlingen naar het voortgezet onderwijs. De lessen duren in elk geval tot aan de kerstvakantie.

Het begin van de eerste schooldag. Het begin van de eerste schooldag.

In de paviljoens in natuurgebied Heumensoord, gelegen tussen de gemeenten Nijmegen en Heumen, verblijven bijna duizend Afghaanse vluchtelingen.

Noodopvanglocatie

Hoewel onderwijs in een noodopvanglocatie niet gebruikelijk is, vonden beide gemeenten dat het leven van de honderden kinderen in Heumensoord zo snel mogelijk weer normaal moest worden. 

Met hulp van twee scholenkoepels en financiële steun van het rijk zijn de scholen in een paar weken tijd van de grond gekomen, tot tevredenheid van beide gemeenten.

Nijmegen-Noord

Beide scholen zijn gehuisvest in gebouwen in Nijmegen-Noord. De leerlingen worden elke dag met bussen heen en weer gebracht.

Leerlingen van het voortgezet onderwijs krijgen in elk geval Engels, Nederlands, wiskunde en maatschappelijke vorming, want het is volgens de directie wel de bedoeling dat ze iets opsteken. De meeste docenten zijn gepensioneerde leerkrachten.

Bekijk ook - Noodopvang voor Afghanen in Heumensoord: zo gaat die eruitzien

In Heumensoord werd in augustus in een razend tempo een noodopvang voor vluchtelingen uit Afghanistan uit de grond gestampt. Leger en particulieren werkten bijna het klokje rond om alles op tijd klaar te hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore