Ga naar de inhoud
'Niet zwijgen'

Humberto over aidsuitspraken Baudet: 'Racistisch en homofoob'

Humberto Tan Beeld © ANP

Humberto Tan heeft zich gisteravond op televisie in harde bewoordingen uitgesproken tegen Thierry Baudet. De FvD-politicus noemde aids eerder dit weekend 'een ziekte die nauwelijks bestaat' voor blanke hetero's. Tan heeft er geen goed woord voor over: "Baudet vindt het nodig om al dat leed te bagatelliseren en te overgieten met een racistisch homofoob sausje".

"De broer van Mark Rutte, de broer van Eberhard van der Laan, mijn broer. Alle drie overleden aan de gevolgen van aids, zoals zoveel mannen en vrouwen die zijn overleden aan aids", vertelde Humberto Tan gisteravond aan tafel bij Humberto.

Bekijk de hele verklaring van de presentator hier:

"Ik kan er allemaal cijfers bijhalen, bijvoorbeeld van het Aidsfonds", zei Tan in de uitzending. "Ik kan laten zien dat het kolder is wat hij zegt, maar daar gaat het bij hem niet om."

'Superioriteit blanke heteromannen' 

Baudet vertelde dit weekend bij een bezoek aan Heerhugowaard dat 'de kans dat een blanke hetero aids krijgt, kleiner is dan de kans dat ie door de bliksem wordt getroffen'. Hij noemde de kans dat een blanke hetero de ziekte krijgt 'verwaarloosbaar klein'.

"Dit verhaal zou de superioriteit van blanke heteromannen moeten onderstrepen", zegt Tan over de uitspraken van Baudet. "En als hij wordt aangesproken op die uitlatingen hebben 'wij' het niet goed begrepen en heeft 'hij' het niet zo bedoeld", zegt Tan.

Aidsfonds: 'Uitspraken te afschuwelijk'

De tv-presentator zei lang te hebben getwijfeld over zijn verklaring. Het Aidsfonds, dat hij om commentaar had gevraagd, wilde bijvoorbeeld niet reageren omdat het de uitspraken van Baudet te afschuwelijk vond. Voor Tan was de maat echter vol. "Soms moet je niet zwijgen."

Baudet reageerde na afloop van de uitzending op Twitter. Hij zegt dat hij de aidsuitspraken deed om 'uit te leggen wat er gebeurt met corona'.

Bekijk ook: De Jonge keerde Baudet rug toe

01:43
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge draaide FVD-voorman Thierry Baudet vorige maand tijdens de Algemene Beschouwingen de rug toe. "Wat hij zei, is buitengewoon ranzig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore