Verschil man/vrouw?

Waarom mochten gaykoppels niet samen meedoen aan Dansmarathon? 'Fysieke verschil niet bewezen'

17 oktober 2021 15:29 Aangepast: 17 oktober 2021 18:39
Winnaars Tawatha en Jermaine hebben 50 uur niet geslapen. Beeld © William Rutten

Gisteravond eindigde het SBS-programma De Dansmarathon. Honderd stellen probeerden 50 uur achter elkaar te dansen. Op social media verwonderden kijkers zich onder meer over het feit dat gaykoppels niet mee mochten doen. "Vanwege fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen", zegt een Talpa-woordvoerder.

'Deelnemers moeten zich als danspaar inschrijven, in de verhouding man/vrouw.' Staat in paragraaf 3.2 van het reglement van het programma. 

Maar zijn die fysieke verschillen er wel echt in een dansmarathon. "Mannen zijn fysiek sterker dan vrouwen, dat weten we. Ze hebben meer spiermassa en kracht. Maar we weten ook dat bij hele extreme duurinspanningen vrouwen beter kunnen zijn dan mannen", zegt Maria Hopman, inspanningsfysioloog en hoogleraar Integratieve Fysiologie. "Bij een extreme hondensleetocht op de Noordpool die ook dagen duurt, zijn er bijvoorbeeld meer vrouwelijke winnaars."

Niet bewezen

Volgens Hopman is het niet bewezen dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen bij een langdurige danswedstrijd. "Uithoudingsvermogen en mentale kracht zijn hierbij belangrijker dan spierkracht. Omdat we het verschil niet zeker weten, had iedereen mee kunnen doen."

Er deed wel homokoppel mee, maar de mannen mochten dus niet met elkaar dansen. "Moesten ze verplicht een andere partner zoeken?", vraagt een twitteraar zich af.

Dat klopt. "Er werd geen onderscheid gemaakt naar seksuele geaardheid. Zowel heteroseksuele als homoseksuele dansers konden deelnemen aan de Dansmarathon, mits zij dat deden met iemand van het andere geslacht", laat een Talpa-woordvoerder weten.

Met brancard afgevoerd

Het was niet het enige discussiepunt rondom de show. Een deelnemer viel flauw op de dansvloer, deelnemers barstten in intens huilen uit en schrokten hun eten backstage naar binnen.

Een andere deelnemer werd met een brancard weggedragen bij de fysiotherapeut; zijn rug was te pijnlijk om nog zelf te kunnen lopen. De deelnemers stonden vanaf donderdagavond onafgebroken op de dansvloer. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tv-programma waarin koppels 50 uur dansen voor een ton maakt tongen los: 'Dit is waanzin'

Het duo dat in vijftig uur tijd de minste rust nam, won een bedrag van 100.000 euro. De winnaars waren Jermaine (29) en Tawatha (25). Ze namen in totaal maar 35 minuten pauze. De twee sliepen niet, deden backstage bijna alles rennend en trainden thuis al hoe je zo snel mogelijk kunt eten en drinken.

Dit leidde tot de overwinning, al kreeg Tawatha daar weinig van mee. Ze staarde tijdens de prijsuitreiking verdoofd voor zich uit, Jermaine lukte het wel de presentatoren te antwoorden.

'Waanzin'

"Deze tv is waanzin", twitterde recovery-verpleegkundige Don Roelofsen. Daar is Toine Schoutens, hoofd van het medisch team van het programma, het niet mee eens. "We hebben de deelnemers van tevoren uitvoerig gescreend op hun gezondheid. Alleen stellen die fysiek en mentaal gezond waren, mochten meedoen met de wedstrijd", vertelt Schoutens.

Daarnaast snapt hij de kritiek niet helemaal. "Bij een gewone marathon vallen ook deelnemers uit vanwege uitputting of uitdroging. Alleen dat wordt niet altijd gefilmd. Sommige mensen die thuis op de bank zaten, schrokken als een deelnemer flauwviel. Wij hadden er rekening mee gehouden dat dit kon gebeuren."

'Geen gevaar'

Het team had een aantal scenario's voorbereid en protocollen gemaakt. "We hadden een medisch team van 56 mensen. Onder wie gewone artsen, drie sportartsen en voedingsdeskundigen. Als deelnemers het niet meer aankonden of als wij het te gevaarlijk vonden, haalden we ze van de dansvloer af. Iedereen die heeft deelgenomen aan de wedstrijd, is op dit moment gezond."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore