Voor het goede doel

Anton liep 2600 km op blote voeten door Australië: 'Komende weken doe ik helemaal niets'

17 oktober 2021 10:28 Aangepast: 18 oktober 2021 11:32
Afghanistan-veteraan Anton Nootenboom wandelt 2600 kilometer door Australië. Beeld © Privébeeld

164 dagen liep Afghanistanveteraan Anton Nootenboom (34) op blote voeten door Australië, met maar één doel: meer aandacht voor mentale problemen. "De hel op aarde", noemde hij zijn tocht eind augustus in een gesprek met RTL Nieuws. De laatste kilometers zijn net achter de rug. "Iedere emotie die je kunt bedenken, komt nu naar boven."

Als de mooiste dag van zijn leven, zo omschrijft Anton vandaag. "En ook de meest emotionele." Zijn tocht had één doel, mensen laten weten: het is oké om erover te praten als je mentale problemen hebt, ook voor oorlogsveteranen en mannen. 

Huilend in de auto

Hij weet waar hij over praat. Anton werd zelf als militair drie keer uitgezonden naar Afghanistan en hoewel hij er nu over kan praten, staan de soms afgrijselijke beelden van wat hij heeft meegemaakt nog helder op zijn netvlies.

Kort na zijn tijd bij Defensie verhuisde hij naar Australië, waar hij in de bouw ging werken. Twee jaar lang worstelde hij met zijn mentale gezondheid, vertelde hij eerder aan RTL Nieuws. "Dan zat ik in de auto en moest ik weer huilen. Waar ben ik in godsnaam mee bezig? Vroeg ik me af. Ik bleef thuis, maar daar kwamen de muren op me af."

Taboe

En hij was niet de enige, zag hij. "Ik heb veel gasten zien zwoegen. Ik voelde dat het voor veel mannen een taboe is om over mentale problemen te praten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie maanden over 'afgrijselijk wegdek': Anton verbreekt wereldrecord op blote voeten lopen

Hij had mensen opgeroepen om het laatste stukje mee te lopen, om zo te laten zien dat ook zij vinden dat je over mentale problemen mag praten. Vanmorgen om 10.00 uur (lokale tijd) begonnen de eerste mensen mee te lopen. Dat werden er steeds meer, hij schat dat het er op het eind tussen de 100 en 200 waren.

Elke denkbare emotie

"Iedereen begon te klappen, en bij de finish stonden nog veel meer mensen en camera's. Al die mensen die daar waren, het feit dat ik zo dicht bij huis was... Elke emotie die je kunt bedenken zat in één bom, die daar ontplofte."

Maar wat overheerst, zijn positieve gevoelens. Hij kijkt terug op een groot succes: in Nederland werd al zo'n 12.000 euro opgehaald, in Australië 55.000 dollar, en zijn verwachting is dat daar de komende weken nog meer bijkomt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op blote voeten door Australië: zo strijdt Anton tegen depressies

Nog belangrijker: de berichten die hij krijgt. "Iedere dag laten mensen mij weten dat ze zich er door mijn verhaal bewust van zijn geworden dat ze over hun mentale problemen mogen praten. Sommigen hebben hun verhaal aan een vriend verteld, anderen liepen kleine stukjes mee zodat ze met mij konden praten. Die berichten zijn het allermooiste van deze wandeling."

Paar weken bijkomen

En nu? De komende weken gaat hij bijkomen. Zijn voeten rust geven, want die hebben het heel zwaar. "Ze zien er van buiten niet zo heel slecht uit, maar aan de binnenkant is alles kapot. Dat zal een paar weken duren, maar dat komt goed."

Zittend op een stoel vertelt hij nu zijn verhaal, het feest is in volle gang. "Ik ga nu puur verder op adrenaline. Ik geniet van de mensen die er zijn. Maar ik blijf op mijn stoel zitten, drink een drankje. Straks brengt een Uber me naar huis, en dan ga ik liggen."

Een tocht als deze gaat hij nooit meer maken, zegt hij nu. "Maar ik blijf mijn verhaal delen, mensen vertellen dat ze over hun mentale problemen mogen praten. Ik bedenk vast wel weer een nieuwe uitdaging waarmee ik hier aandacht voor kan vragen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore