Te weinig kaarten verkocht

Theaters voelen naweeën corona: 'Mijn show is vanavond afgezegd, dat is uniek'

16 oktober 2021 17:51 Aangepast: 16 oktober 2021 18:30
Illustratief beeld van een opname in Het Concertgebouw Beeld © ANP

Nog steeds hebben theatervoorstellingen last van de coronacrisis. Theaterproducenten zien dat door de hele branche minder kaarten worden verkocht. Iets wat vóór corona geen probleem was. Soms worden zelfs voorstellingen gecanceld omdat er te weinig kaarten zijn verkocht.

Cabaretier Kees van Amstel kan erover meepraten. Gisteren was zijn voorstelling in Den Haag nog uitverkocht. Vanavond heeft het theater in Bladel de show afgeblazen. "Dat heb ik nog niet vaak meegemaakt."

Volgens hem is het uniek dat een theater belt dat er te weinig kaarten zijn verkocht. "Het is niet dat ik de zielige cabaretier ben die nu zijn zaal niet uitverkoopt. Maar het is wel opvallend. Ik hoor het ook van collega's om me heen."

Kees van Amstel tijdens een voorstelling in 2019. Kees van Amstel tijdens een voorstelling in 2019.

En zelfs al is een zaal uitverkocht, dan nog zijn er lege plekken, zegt hij. "Van mensen die toch niet durven te komen. Laatst was er een mevrouw die graag aan de zijkant wilde zitten. Ze durfde het nog niet aan, met mensen zo midden in de zaal."

Minder abonnementen

Wat niet helpt is dat veel minder theaterabonnementen worden verkocht, zegt Van Amstel. Met zo'n abonnement kun je naar acht of tien voorstellingen. "Iedereen boekt nu op het laatste moment. Ik zat echt in de lift vóór corona, nu is dat echt veel minder."

Dat ziet ook theaterproducent en lid van Vereniging Vrije Theater Producenten Rick Engelkes. Hoewel er geen cijfers zijn, merkt hij dat er branchebreed minder kaartjes worden verkocht. 

Theaterproducent Rick Engelkes. Theaterproducent Rick Engelkes.

Zelf heeft hij drie theaterproducties lopen. Een deel van het publiek komt nog niet, zegt hij. "Het is Russische roulette. Het is volle bak investeren, terwijl nog niet alles loopt."

Volgens hem heerst er angst of het nog veilig kan. Een tweede oorzaak: mensen plannen vaak vooruit. "Als er een show in januari is, kun je normaal gesproken maanden van tevoren kaarten kopen. Nu is die kaartverkoop pas in november en december. Last-minute kaarten kopen doen veel mensen niet. 40- en 50-jarigen zijn echte planners."

Op nul beginnen

Wat het extra lastig maakt: er is geen financiële steun meer vanuit de overheid, zegt hij. En veel theaters hebben de marketingafdeling tijdens de crisis beperkt. "Er is gekort op het personeel om voorstellingen te promoten. Ze worden dus ook minder goed bij de mensen gebracht."

Boris van der Ham. Boris van der Ham.

Na de versoepelingen begon de theaterbranche echt op nul, zegt hij. "We mogen weer, dat is heel fijn. Alleen zie je dat niet iedereen vanaf 1 oktober in de rij staat om de kaarten te kopen. Dat moet allemaal echt weer op gang komen."

Op sommige plekken zie je het theater wel vol zitten, zegt voorzitter van de Vereniging Vrije Theater Producenten Boris van der Ham. "Bijvoorbeeld bij voorstellingen waar mensen al een kaartje voor hadden. Die gaan dat nu inhalen." 

'Nergens last van'

Zo zegt entertainmentbedrijf Stage Entertainment nergens last van te hebben. "Aladdin gaat heel goed. En de musical over Tina Turner ook", zegt een woordvoerder.

Aan dat soort geluiden – tegenover Kees van Amstel die de ene dag uitverkoopt en de andere dag wordt afgezegd – zie je dat het heel wisselend gaat in de theaterwereld, zegt Van der Ham. "Door corona zie je toch terughoudendheid bij het publiek."

Bekijk ook: Met 500 man in een theater? Eerste proefevenement van start

Het was begin dit jaar haast ondenkbaar: een evenement met honderden bezoekers. In het Beatrix Theater in Utrecht ging in februari een eerste experiment van start gegaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore