5000 euro

Faunabescherming looft tipgeld uit in zaak doodgeschoten wolf

15 oktober 2021 18:16 Aangepast: 15 oktober 2021 18:43
Archiefbeeld. Beeld © iStock

De Faunabescherming looft een beloning uit van 5000 euro uit voor de gouden tip die leidt naar de persoon die twee weken geleden een wolf heeft doodgeschoten bij het plaatsje Stroe.

Een wolf is een beschermde diersoort en het doden van een wolf geldt daarmee als een ernstig misdrijf. Er staat een maximale gevangenisstraf op van drie jaar. 

Twee weken geleden werd bij Stroe een dode wolf gevonden vlakbij de snelweg. Deze week werd duidelijk dat het dier niet was aangereden, maar was doodgeschoten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodgevonden wolf bij Stroe blijkt te zijn doodgeschoten

De Faunabescherming laat weten dat ze boeren en jagers in ieder geval medeverantwoordelijk houden en wijst in een verklaring nadrukkelijk in hun richting: "Zowel de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging als LTO Nederland hebben er actief voor gepleit afschot van wolven mogelijk te maken en hebben op die wijze meegewerkt aan het criminaliseren van dit streng beschermde dier."

Gevaarlijk precedent

De Faunabescherming heeft ervoor gekozen het tipgeld uit te loven omdat het in het afschot van de eerste wolf in Nederland een gevaarlijke precedentwerking ziet.

"Jagers zien de wolf als voedselconcurrent vanuit de gedachte dat de in het wild levende prooidieren hun particuliere eigendom zouden zijn", stelt de organisatie.

Bekijk ook: Nieuwe unieke beelden van wolf op de Veluwe

Vorige zomer maakten wildcamera's op de Veluwe unieke beelden van een van de andere wolven daar leeft

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore