'Me', dt-fouten en typo's

Daters opgelet: taalfouten maken je officieel minder aantrekkelijk

18 oktober 2021 06:33 Aangepast: 18 oktober 2021 14:40
archieffoto Beeld © iStock

Wie regelmatig naar links of rechts swipet zal niet onbekend zijn met taalfouten in datingprofielen. En al heb je een knappe kop, juist die typo's en grammaticale slordigheden maken je minder aantrekkelijk, blijkt uit onderzoek van Tilburg University.

"Er is heel weinig informatie beschikbaar in iemands profiel, vaak alleen een foto en een paar zinnen. Op basis daarvan moet je bepalen of je iemand aantrekkelijk vindt. Alles ligt dus onder een vergrootglas", zegt promovenda Tess van der Zanden. Ze onderzocht onder andere de invloed van taalfouten in iemands datingprofiel op de indruk die iemand achterlaat.

'Me' in plaats van 'mijn'

Dat er vaak fouten worden gemaakt, blijkt na een kleine rondvraag al snel. Veelvoorkomend zijn dt-fouten, 'me' in plaats van 'mijn' en natuurlijk de standaard typfouten. Een paar voorbeelden:

'Rijzen' in plaats van 'reizen'. 'Rijzen' in plaats van 'reizen'.
Gebarentaal is één van de mooiste talen die er is. Gebarentaal is één van de mooiste talen die er is.

Voor het onderzoek vergeleek Van der Zanden 12.000 datingprofielen van verschillende websites en apps en vroeg ze daters naar hun indrukken van profielen. Ook liet ze de deelnemers verschillende versies van fictieve profielen zien: mét en zonder taalfouten.

In de profielen met taalfouten zat altijd meer dan één fout. Toch viel maar liefst een derde van de deelnemers de fouten helemaal niet op. Onder de mensen bij wie het wél opviel was het gevolg groot: taalfouten of grammaticale onjuistheden hadden altijd een negatieve impact op hoe werd gedacht over iemands aantrekkelijkheid en karakter.

Een voorbeeldprofiel uit het onderzoek mét taalfouten. Een voorbeeldprofiel uit het onderzoek mét taalfouten.

Typfouten werden geassocieerd met slordigheid en grammaticale fouten zorgden ervoor dat iemand minder intelligent overkwam op de deelnemers. Ook zorgden taalfouten ervoor dat de deelnemers slechter dachten over iemands persoonlijkheid.

Een voorbeeldprofiel uit het onderzoek zonder taalfouten. Een voorbeeldprofiel uit het onderzoek zonder taalfouten.

Een ander onderdeel van het onderzoek bestond uit het volgen van de oogbewegingen die mensen maken als ze een datingprofiel bekijken. "We wilden daarmee kijken hoe belangrijk tekst is in iemands profiel ten opzichte van de foto", zegt Van der Zanden. "Is de tekst minder belangrijk als er een foto naast staat? En maakt het dan nog uit hoe aantrekkelijk de persoon op de foto is?"

Maakt aantrekkelijkheid uit?

Zoals verwacht keken mensen vaak eerst naar de foto. Toch bleef de aandacht daarna uiteindelijk langer hangen bij de tekst. "De aantrekkelijkheid van de persoon op de foto bepaalde niet hoeveel aandacht er was voor de tekst en ook niet hoeveel impact eventuele taalfouten hadden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afwijzing na afwijzing op datingapps, Erwin was het zat: 'Ik ben gewoon mooi'

Bij een aantrekkelijk persoon waren de deelnemers dus niet meer vergevingsgezind op het gebied van taalfouten. Iets dat in de literatuur tot nu toe volgens Van der Zanden wel werd gesuggereerd.

Het halo-effect wordt dat genoemd. Dat is de neiging om iemand positief te beoordelen, gebaseerd op slechts één aspect van de persoon, bijvoorbeeld een aantrekkelijk uiterlijk. Die vlieger ging in dit onderzoek dus niet op.

Zo maak je je datingprofiel beter:

Van der Zanden heeft na het onderzoek ook een aantal tips voor wie een datingprofiel opstelt. "Besteed aandacht aan zowel de foto als de tekst, want mensen hebben aandacht voor allebei. Besteed ook aandacht aan hoe je jezelf beschrijft en welke woorden je daarvoor gebruikt."

Originaliteit in de profielen scoorde goed in het onderzoek en dat zat hem dan vooral in het gebruik van metaforen en figuurlijk taalgebruik. "Zeg dus bijvoorbeeld niet: 'Ik kan goed koken', maar: 'Ik ben een ster in de keuken'.

Bekijk ook: Daten vanuit het autoraam: 'Hallo, ben ik je type?

De liefde tegen het lijf lopen. Dat ging niet zomaar tijdens de lockdown. In Breda werd daar een oplossing voor gevonden: singles werden in een auto rondgereden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore