Knikkeren op leven en dood

Nieuwe hype op komst: zelf meedoen aan Squid Game (maar dan minder dodelijk)

15 oktober 2021 18:15
Mensen spelen Squid Game in Abu Dhabi. Beeld © ANP

Het is haast niet te missen: Netflixserie Squid Game is een enorme hype. De Koreaanse serie, die een maand geleden verscheen, is nu al het meest bekeken programma op Netflix ooit. Dat brengt mensen op ideeën: op verschillende plekken kun je zelf 'meedoen' aan Squid Game.

Voor wie de serie nog niet heeft gezien: in Squid Game doen honderden mensen met geldproblemen mee aan een lugubere spelshow. In elke ronde spelen zij een oud kinderspelletje, zoals Annemaria koekoek, touwtrekken en knikkeren.

Wie na zes spellen overblijft, krijgt een gigantische geldprijs. Maar wie een spelletje verliest, wordt zonder pardon doodgeschoten door de gemaskerde bewakers in roze pakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bizar, gewelddadig én een wereldhit: zo ontstond de hype om Squid Game

Niet echt een gezellig uitgangspunt, en toch duiken op verschillende plekken Squid Game-evenementen op, waaronder in Nederland. Dit weekend kun je in Maastricht en Rotterdam meedoen aan het spel uit de eerste aflevering, inclusief de beroemde pop uit de serie.

Dat spel is een versie van Annemaria koekoek. Om te winnen moet je zonder betrapt te worden de overkant van het speelveld bereiken. De winnaar krijgt dit weekend geen miljoenen, maar wel enkele Squid Game-memorabilia.

'Het onmogelijke wordt mogelijk'

Voor zover bekend zijn er nog geen andere plekken in Nederland waar je Squid Game kunt spelen. Maar dat is een kwestie van tijd, denkt Mike van Hoenselaar, oprichter van Escape Rooms Nederland.

"Dat zal niet lang duren. De vorige monsterhit van Netflix, Casa de Papel, heeft ook veel sporen nagelaten, zowel in spellen voor thuis als in fysieke ecaperooms."

"Squid Game heeft veel weg van het tv-format Alleskunners, en daar zijn in Nederland al wel varianten van", zegt Van Hoenselaar.  "Het gaat over het overwinnen van je eigen angsten."

Dat mensen zelf in hun favoriete serie willen meespelen, past volgens Van Hoenselaar in de lijn van de real life games die de afgelopen jaren populair zijn. In zo'n spel doen spelers bijvoorbeeld mee aan een gevangenisuitbraak of undercoveronderzoek. "De spellen kopiëren situaties die je in het echt niet zo snel zult meemaken. Het onmogelijke wordt dan opeens mogelijk."

In het oliestaatje Abu Dhabi greep het Korean Cultural Center de kans om mensen kennis te laten maken met de Koreaanse spelletjes. "De spellen zijn in de serie nogal wreed", zegt directeur Nam Chan-woo tegen de Khaleej Times. "Maar alle spellen in het programma zijn populaire spellen die Koreaanse kinderen echt spelen."

Squid Game-bewakers in Abu Dhabi, met roze pakken en speelgoedgeweren. Squid Game-bewakers in Abu Dhabi, met roze pakken en speelgoedgeweren.

Bezoekers konden in Abu Dhabi onder andere ddjaki spelen, een soort flippo-spel met papieren fiches, en een figuurtje uit een dalgona proberen te prikken, een breekbare karamelkoek waar vormpjes in worden gedrukt.

Voor het echie

Ook in Korea zelf willen fans hun geluk wel eens beproeven: meer dan duizend mensen meldden zich aan om het spel te spelen in een hotel in de Koreaanse stad Gangneung.

Het idee van deze Squid Game 'voor het echie': elke speler betaalt omgerekend zo'n 7 euro, de winnaar gaat met ruim 3500 euro naar huis. Cruciaal verschil: wie in deze versie af gaat, verliest alleen zijn inleg, en niet zijn leven.

Eigenlijk zou het evenement deze maand al gehouden worden, maar vanwege de coronamaatregelen werd het evenement uitgesteld tot januari.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore