Verklaring van medegevangene

Bekir E. over gesprekken met Jos B.: 'Hij vertelde lachend dat hij Nicky had gegrepen'

15 oktober 2021 15:01 Aangepast: 15 oktober 2021 21:05
Jos B. en Bekir E.

Jos B. zou in de gevangenis tegen Bekir E. hebben gezegd dat hij zijn hand per ongeluk te lang voor de mond van Nicky Verstappen heeft gehouden. Dat beweerde Bekir E. vandaag in de rechtszaal. E. zegt in de gevangenis meerdere gesprekken met B. te hebben gevoerd, waarin B. deze bekentenis zou hebben gedaan aan zijn medegevangene.

Jos B. werd vorig jaar door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor onder meer het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky. Hij heeft zelf altijd ontkend. Vandaag diende zijn hoger beroep waarin Bekir E. als getuige werd  opgeroepen. E. zit zelf vast voor het vermoorden van de Rotterdamse scholiere Hümeyra (16). De twee zaten ongeveer een half jaar samen op de afdeling.

In een van de gesprekken van de beide gevangenen zou B. tegen Bekir E. hebben gezegd dat hij Nicky Verstappen in 1998 op de Brunssumerheide tegen het lijf liep toen Nicky vanuit zijn tent naar de wc liep. De jongen zou aan B. hebben gevraagd of hij naar de wc mocht, beweert E.: "Toen zei hij dat hij hem had gegrepen en had meegenomen. Hij vertelde het lachend."

'Traumatische gebeurtenis'

Naast de bovenstaande twee momenten had Bekir E. het tijdens zijn verklaring over nog twee bekentenissen die B. aan hem had gedaan. De eerste was volgens E. een dag nadat hij binnenkwam. B. zou hem hebben verteld voor 50 procent onschuldig te zijn en een keer vulgaire vingerbewegingen hebben gemaakt.

Zaak-Nicky Verstappen

Nicky Verstappen uit Heibloem werd in de zomer van 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Hij was daar op zomerkamp. Pas decennia later kwam na een DNA-match de 58-jarige B. in beeld. De Limburger werd vorig jaar door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor onder meer het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky.

Bekir E. ervoer de bekentenissen van B. als 'traumatische gebeurtenissen', zei hij. "De verdachte is een heel moeilijk persoon, hij is totaal narcistisch en denkt dat hij een koning is."

'Veel verteld over zijn privéleven'

Volgens E. was Jos B. 'de knuffelpedo van de afdeling'. "Iedereen mag hem daar."

Volgens E. heeft B. hem van alles verteld over zijn privéleven. "Hij heeft heel lang, echt heel lang, ik werd er helemaal gek van, verteld hoe je in de bossen moest overleven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moordenaar Bekir E. getuigt tegen Jos B., maar is zo'n verklaring wat waard?

'Jokkebrok' en 'flauwekul'

B.'s advocaat Gerald Roethof noemde de verklaring van E. eerder al 'flauwekul' en noemde E. een 'jokkebrok'. Jos B. ontkent stellig dat hij met Bekir E. over de zaak heeft gepraat. In de rechtszitting vandaag benadrukte E meermalen dat hij 'helemaal niks' terug heeft gekregen voor zijn verklaring en dat ook niet wilde. "Het enige dat ik heb gevraagd in ruil is dat ik als ik mijn straf heb uitgezeten naar Turkije mag."

Eerdere opmerkingen van Bekir E. dat Peter R. de Vries zich voor hem zou hebben ingespannen, bleken toch niet waar. Op vragen van advocaat van Roethof moest hij erkennen dat hij ook wel eens dingen zegt die niet helemaal waar zijn.    

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekir E. spreekt zichzelf tegen, is warrig, en huilt in rechtszaak moord Hümeyra

Ook het OM erkent dat E. regelmatig als fantast is neergezet: "Dat laat onverlet dat iemand die vaak liegt, op enig moment de waarheid kan spreken. Het is de kunst voor ons om te kijken: is dat moment hier aanwezig?"

E. meldde zich in juni bij de politie met zijn verklaring. De twee zitten inmiddels niet meer in dezelfde gevangenis.

'Verklaring voegt nog weinig toe'

Criminoloog Jasper van der Kemp volgt de zaak en stelt dat deze verklaring 'nog weinig toevoegt in termen van bewijs'. Hij vraagt zich af of er daadwerkelijk te bewijzen is dat beide mannen inderdaad vaak met elkaar hebben gepraat. En als dat zo is, dan is het de vraag of de verklaring 'verifieerbaar is'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore