Ga naar de inhoud
'Het valt me zwaar'

Weer gezondheidsklachten: D66-Kamerlid Rens Raemakers opnieuw met ziekteverlof

Rens Raemakers in het gebouw van de Tweede kamer.

D66-Kamerlid Rens Raemakers treedt om gezondheidsredenen opnieuw tijdelijk terug als Kamerlid. Raemakers: "Het valt me zwaar opnieuw voor een periode van ziekteverlof te moeten kiezen. Maar gezien het dringend advies van de artsen heb ik geen andere optie."

Gezondheid moet je altijd op nummer één zetten, zegt Raemakers. "Ik ga me richten op een duurzaam en volledig herstel." 

Burn-out

Raemakers keerde vorig jaar terug na een maandenlange afwezigheid. "Een burn-out gaat over jezelf niet meer uit kunnen zetten. Altijd zat ik klaar om te appen over een motie, of te wachten of er toch nog gestemd moest worden, of te kijken of er nog vragen kwamen van een medewerker van een minister", zei hij over die periode. De fractie van D66 wenst Rens Raemakers heel veel sterkte en beterschap toe.

Haagse
Lees ook:
Haagse politici getroffen door burn-out: 'Werkdagen van 16 uur waren normaal'

De plek van Raemakers wordt overgenomen door Fonda Sahla. Sahla is gemeenteraadslid in Den Haag. Zij was eerder onder meer projectleider bij het Residentie Orkest.

Haagse politici krijgen vaker te maken met een burn-out. Denk aan voormalig CDA'er Pieter Omtzigt die onlangs wekenlang afwezig was. RTL Nieuws sprak Ab Klink erover, minister van Volksgezondheid van 2007 tot 2010. "In het weekend moest ik alle stukken lezen voor de debatten van de komende week. Het waren werkdagen van 16 tot 18 uur. Dat was normaal."

'Het mag wat vergen'

Het Kamerwerk maakt het druk, zegt Klink. "Maar van al die debatten in de Kamer steek je ook veel op. Je krijgt heel veel kennis aangereikt. En zulke debatten houden een minister scherp. Daarnaast: het is een heel mooie en belangrijke baan, dat mag ook wel wat vergen."

Bekijk ook: Floor kreeg op haar 21ste een burn-out

03:07
'Ik kon gewoon niet meer'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore