Enorme steekvlam

Tieners over brand die Marco en Vanessa het leven kostte: uit de hand gelopen grap

15 oktober 2021 10:17 Aangepast: 15 oktober 2021 13:48
Het hele huis ging in vlammen op. Beeld © Politie

Een heftige zaak bij de rechtbank in Utrecht: vandaag staan twee tieners voor de rechter vanwege een fatale brand in een huis in Hilversum, waarbij twee bewoners om het leven kwamen. De brand werd aangestoken met benzine. De jongeren wilden een 'grap' uithalen, maar dat liep gruwelijk uit de hand, bleek vandaag tijdens de zitting.

Marco (49) en Vanessa (48) werden al langer getreiterd: hun huis aan de Lutherhof in Hilversum werd meerdere keren bekogeld met eieren en stenen, er werd zelfs een dode rat voor de voordeur gelegd.

Het stel ging er vaak met de motor op uit, maar was verder nogal op zichzelf, zeggen buurtbewoners tegen NH Nieuws. De twee lagen niet altijd even goed in de buurt: ze zouden regelmatig de confrontatie opzoeken met buren.

Enorme steekvlam

Maar de pesterijen en intimidatie bij hun huis gingen ver, op 28 mei zelfs met dodelijke afloop. Die ochtend rond kwart voor vijf werd benzine door de brievenbus en over de voordeur gegoten. Toen de benzine werd aangestoken vloog het huis met een enorme steekvlam in brand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opeens staan er 20 auto's in lichterlaaie in Ede: 'Dit is echt extreem'

Al snel stond het hele huis in vlammen. De brandweer wist de bewoners uit het huis te halen, maar ondanks een reanimatiepoging overleefden ze de brand niet: Vanessa overleed nog dezelfde dag, Marco een dag later.

Vanochtend stonden twee verdachten voor het eerst voor de rechter. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Hilversum en een inmiddels 20-jarige medeverdachte. Een derde man, die in september werd opgepakt, komt op een later moment voor de rechter.

Camerabeelden

De politie kwam de verdachten op het spoor na een onderzoek met camerabeelden, waarbij de brand ook in Opsporing Verzocht werd behandeld. Het Hilversumse stel had zelf camera's aan hun huis hangen vanwege de eerdere pesterijen.

Op de camerabeelden is volgens een van de advocaten onder meer te zien dat de 17-jarige hoofdverdachte benzine tegen de deur van de woning aan giet en aansteekt. Ook legde hij een steen klaar die later door een raam van de woning zou worden gegooid. 

Volgens de jongeren was het nooit de bedoeling om Marco en Vanessa te doden. Ze wilden 'een grapje uithalen', dat gruwelijk uit de hand is gelopen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst in jaren meer woningbranden: 'Mogelijk door thuiswerken'

De 17-jarige jongen blijft voorlopig vastzitten. Hij ontkent zelf iets met de zaak te maken te hebben. De twee andere verdachten zijn in afwachting van hun zaak wel vrijgelaten. Zij zouden de jongen geholpen hebben door hem naar het huis van Marco en Vanessa te brengen.

Eén medeverdachte geeft ook toe zijn bankpas te hebben uitgeleend aan de hoofdverdachte om benzine te kunnen kopen. "Als ik geweten had dat dit zou gaan gebeuren, had ik dat nooit gedaan", zei hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore