Ga naar de inhoud
Miljoenen verdiend

Advocaat Plasman doet aangifte tegen Sywert van Lienden om mondkapjesdeal

Sywert van Lienden Beeld © ANP

Advocaat Peter Plasman gaat aangifte doen tegen Sywert van Lienden en zijn zakenpartners vanwege de omstreden mondkapjesdeal. Dat zei Plasman vanavond in de talkshow van Eva Jinek. Plasman vertegenwoordigt een groep mensen die zegt benadeeld te zijn door de omstreden deal die Van Lienden maakte met de overheid.

Samen met cabaretier Youp van 't Hek wil Plasman voorkomen dat Sywert en zijn zakenpartner wegkomen met de miljoenen die ze hebben verdiend aan de mondkapjesdeal. Het zal de benadeelde mensen geen geld gaan kosten, benadrukt de advocaat:

Peter Plasman en Youp van t Hek doen er alles aan om de miljoenen van Sywert van Lienden en zijn kompanen terug te krijgen.

02:51
"Als het nodig is, zal Youp van ’t Hek een benefietconcert organiseren."

Van Lienden kwam onder vuur te liggen nadat hij aan het begin van de coronacrisis, toen er een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen was, zei dat hij 'om niet' mondkapjes naar Nederland zou halen. Dat zou via zijn stichting Hulptroepen Alliantie gebeuren.

Via een bv die hij en zijn kompanen oprichtten, werd er echter uiteindelijk 20 miljoen euro winst geboekt. Van Lienden hield daar zelf uiteindelijk 9 miljoen euro van over en zei daarover eerder bij televisieprogramma Buitenhof dat hij wilde dat het geld 'een maatschappelijke bestemming' zou krijgen. Hij zei de miljoenen te willen gaan beleggen en met het rendement iets te willen doen voor onder meer 'kankeronderzoek bij jonge mensen'.

KWF Kankerbestrijding reageert na de uitzending door te zeggen dat zij niet zijn benaderd door Van Lienden, en daar ook niet op zitten te wachten. 

KWF
Lees ook:
KWF wil geld mondkapjesdeal Van Lienden niet, Kamerleden hebben nog veel vragen