Elektrische auto's

Elektrische auto steeds populairder, ook bij particulieren

15 oktober 2021 00:03 Aangepast: 15 oktober 2021 08:06
Beeld © Getty Images

De elektrische auto wordt steeds populairder in Nederland. Vorig jaar nam het aantal stekkerauto's met 38 procent toe tot een totaal van 273.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Onder stekkerauto's vallen voertuigen die helemaal elektrisch zijn en geen emissie veroorzaken en ook de plug-in hybrides, auto's die ook nog een brandstofmotor hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook stroomprijs stijgt hard, en dat gaat de elektrische rijder merken

Door de coronacrisis daalde de verkoop van nieuwe auto's vorig jaar, maar voor stekkerauto's gold dat niet. Dealers verkochten in 2020 bijna 90.000 nieuwe elektrische auto's en hybrides, 32 procent meer dan in het voorgaande jaar. Bijna een kwart van alle nieuw geregistreerde auto's was daarmee een stekkerauto.

Meer particulieren

Volgens het CBS schaften ook steeds meer particulieren een elektrische auto aan. Begin 2020 was van alle stekkerauto's nog maar 27 procent in het bezit van een particulier, maar dat liep in één jaar tijd op tot 36 procent. Nog altijd zijn de meeste auto's met elektrisch aangedreven motor in zakelijk bezit, bijvoorbeeld van leasemaatschappijen.

Ondanks de toegenomen populariteit van elektrische auto's en hybrides bestaat het Nederlandse wagenpark voor het overgrote deel uit auto's die op fossiele brandstof rijden. Stekkerauto's waren begin dit jaar goed voor slechts 3,1 procent van alle personenauto's. Mogelijk zorgt Europese regelgeving voor een snelle omslag. De Europese Commissie wil dat autofabrikanten vanaf 2035 alleen nog volledig elektrische modellen afleveren.

Bekijk ook: Tweedehands Tesla kopen? Hier moet je op letten

Een nieuwe Tesla is niet voor iedereen weggelegd, maar hoe zit het met een tweedehands Tesla? Bright geeft tips over waar je op moet letten als je een gebruikte Tesla Model 3 of Model S koopt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore