80 dagen in coma

Hendrik kroop door oog van naald en wil Urk overtuigen: coronavaccin is van levensbelang

14 oktober 2021 18:31 Aangepast: 16 oktober 2021 12:25
Hendrik Visser: "Mensen die niet gevaccineerd zijn, geloven soms niet hoe dicht ik bij de dood ben geweest." Beeld © RTL Nieuws

Hendrik Visser is blij dat hij het kan navertellen, een halfjaar nadat hij op de intensive care in coma werd gebracht toen het coronavirus zijn lichaam in razend tempo had gesloopt. Tachtig dagen zijn uit zijn geheugen gewist. Na nog eens maanden van revalidatie weet de Urker schipper het zeker: het is van levensbelang dat je je laat vaccineren. Dat is zijn boodschap.

Tijdens die periode waarvan hij zich niets meer kan herinneren, werd aan zijn bed verschillende keren gezegd: stop er maar mee, dit heeft geen zin. "Er kwam een moment waarop ze zeiden: dit is het laatste wat we kunnen proberen. En dan houdt het op."

Drie maanden kwijt

Uitgerekend die dag kwam hij bij. "Ik hoor mijn schoonzoon vragen: welke dag is het? Ik zeg: donderdag. Hij zegt: klopt – maar welke maand?" Toen zat hij er drie maanden naast. "Die ben ik gewoon kwijt."

Hij was niet gevaccineerd. Hij is schipper en door de onregelmatigheid van zijn werk was hij er simpelweg nog niet aan toegekomen. "Ik had een oproep gekregen, gevraagd of het op een andere datum kon, maar het lukte steeds niet. Niet bij de GGD, niet bij de huisarts. Maar als ik geweten had wat me te wachten stond, had ik hemel en aarde bewogen om wél tijdig te worden gevaccineerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier van de vijf coronapatiënten op ic zijn niet gevaccineerd

Maar je weet het van tevoren niet, zegt Visser. "Ik heb vijf kinderen, we zijn allemaal altijd gezond geweest, ik geloof dat we ooit één keer een doosje paracetamol hebben gekocht en dat is twintig jaar geleden."

Virus hakt erin

Gezond of niet, hij had nooit verwacht dat het coronavirus er zó in zou hakken. "Ik ben nog steeds niet de oude. Het is afwachten wat ik er op de lange termijn aan overhoud. Maar ik ben blij dat ik hier nog gewoon kan zitten."

Terwijl hij in coma op de ic verbleef, zijn dagboekjes over hem bijgehouden en werden aan zijn bed ook filmpjes gemaakt. "Wilt u dat zien, vroegen ze. Nou, later misschien een keertje. Nu nog even niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongevaccineerde coronapatiënten behandelen: 'Soms voel je irritatie'

"Mensen die niet gevaccineerd zijn, geloven soms niet hoe dicht ik bij de dood ben geweest", zegt Visser. 'Langs de afgrond' is hij gegaan. "En daarbij waren de echte slachtoffers in eerste instantie natuurlijk mijn vrouw en kinderen. Die hebben de hele tijd om me heen gestaan."

Gevolgen voor anderen

Je beslissing om het coronavaccin wel of niet te nemen, heeft ook gevolgen voor anderen. "Daarom zou ik iedereen aanraden om zich te laten vaccineren. Het voorkomt dit soort uitwassen."

Op Urk, waar hij op de vloot zit, is hij 'een heel bekend persoon', zegt hij. De stapels kaarten en brieven die hij in het ziekenhuis ontving, zijn daarvan een teken. Nu wil hij zijn bekendheid graag gaan inzetten voor de goede zaak: anderen ervan overtuigen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.

"Op Urk zijn ze waarschijnlijk wel bereid om naar me te luisteren. Mijn toestand heeft veel mensen aan het denken gezet."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore