Ga naar de inhoud
Nieuw onderzoek

Vier van de vijf coronapatiënten op ic zijn niet gevaccineerd

Een patiënt wordt verzorgd op de intensive care van het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht. Beeld © Jeffrey Groeneweg

Vier van de vijf Covid-patiënten die op de intensive care zijn opgenomen, zijn niet gevaccineerd tegen het coronavirus. De kans om als volledig gevaccineerde terecht te komen op de ic als gevolg van Covid, die ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, is 33 keer kleiner dan bij ongevaccineerden.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "De effectiviteit van de vaccins tegen ziekenhuisopname en ic-opname was ook in de afgelopen maanden onveranderd hoog", meldt het instituut.

1 procent deels gevaccineerd

Het RIVM becijfert dat 83 procent van de ic-patiënten die tussen 1 september en 3 oktober werden opgenomen, en van wie de vaccinatiestatus duidelijk is, ongevaccineerd was. Een minderheid van 16 procent was volledig gevaccineerd en kwam desondanks ernstig ziek op de ic terecht, 1 procent was deels gevaccineerd.

Amerikaanse
Liveblog coronacrisis:
Amerikaanse deskundigen positief over boostershot Moderna

Van alle mensen die door corona in het ziekenhuis terechtkomen, was in dezelfde periode bijna driekwart (73 procent) ongevaccineerd en 2 procent gedeeltelijk gevaccineerd. Het overige kwart was wel volledig gevaccineerd.

Kans op ernstige ziekte 'drastisch verkleind'

De groep Nederlanders die is gevaccineerd tegen het coronavirus bedraagt nu zo'n 80 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder. De cijfers bevestigen volgens het RIVM nog eens dat vaccinatie de kans op ernstige ziekte drastisch verkleint.

Ongevaccineerde
Lees ook:
Ongevaccineerde coronapatiënten behandelen: 'Soms voel je irritatie'

Het RIVM analyseerde de gegevens van 1369 mensen die vanwege een corona-infectie in het ziekenhuis werden opgenomen, van wie 282 op de ic. Dat is 91 procent van het totaal. Van de overige 9 procent van de recent opgenomen patiënten weet het instituut de vaccinatiestatus niet.

Meer ongevaccineerden

"Doordat steeds meer mensen zich laten vaccineren, neemt ook het aandeel gevaccineerde personen in het ziekenhuis toe", legt het RIVM verder uit. "Nog steeds liggen er echter meer ongevaccineerde mensen in het ziekenhuis dan gevaccineerde mensen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.