Ga naar de inhoud
Zaak Nicky Verstappen

Moordenaar Bekir E. getuigt vandaag tegen Jos B. in rechtszaal

Jos B. zou in de gevangenistuin gepraat hebben met Bekir E. Beeld © ANP

Een opvallende getuige moet vandaag verschijnen in de rechtszaal in Den Bosch. Het is Bekir E., de moordenaar van de scholiere Hümeyra (16). E. beweert dat Jos B., die verdacht wordt van het verkrachten en doden van Nicky Verstappen, in de cel tegen hem heeft bekend dat hij betrokken is bij Nicky's dood.

'Flauwekul', noemde de advocaat van Jos B. de verklaringen van Bekir E. al eerder. Jos B. sprak recent tijdens een verhoor ook al van een 'groot duimzuig-verhaal'. B. heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met de dood van Nicky.

Eind vorig jaar werd Jos B. door de rechtbank veroordeeld tot 12,5 jaar cel, voor het misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen in 1998. Volgens de rechter is doodslag niet bewezen, maar kan B. wel verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van Nicky. De zitting van vandaag is een voorbereidende zitting voor het hoger beroep, dat in november moet beginnen.

Gesprekken in gevangenistuin

Bekir E. is bepaald geen droomgetuige. Hij werd eind juni in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodschieten van de Rotterdamse Hümeyra. Er werd bij hem een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken vastgesteld. 

E. en B. zaten enkele maanden op dezelfde afdeling in de penitentiaire inrichting in Vught. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de twee meerdere gesprekken gevoerd. Jos B. zou in de tuin van de gevangenis belastend hebben verklaard tegen Bekir E. Hij zou hebben verteld dat hij Nicky had meegenomen uit het tentenkamp en zijn hand 20 tot 30 seconden over de mond van Nicky had gelegd. Nicky zou daaraan zijn overleden. 

De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem verdween 10 augustus 1998 toen hij op zomerkamp was op de Brunssummerheide in Limburg. Een dag later werd zijn lichaam een kleine 1,5 kilometer verderop gevonden.

Lang leek de zaak onopgelost te blijven, tot de naam van B. in 2018 naar voren kwam uit een DNA-onderzoek. Zijn DNA was aangetroffen op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky. Na een klopjacht werd hij aangehouden in Spanje.

Praten
Lees ook:
Praten in de gevangenis: wat betekent dat voor de strafzaak?

Bekir E. mag vandaag in de rechtszaal vertellen wat hij zegt te weten en de rechters zullen beoordelen hoe geloofwaardig zijn getuigenverklaring is. 

Rechtspsycholoog Robert Horselenberg zei eerder tegen RTL Nieuws dat volgens hem de verklaring 'nul komma nul' waard is: "Het kan zomaar zijn dat Bekir E. dit verzint. Bekir kan hier aanzien mee winnen, omdat hij dan zou hebben meegeholpen in de zaak van een mogelijke kindermoordenaar."

Het leek Horselenberg bovendien sterk dat B. zomaar uit de school is geklapt tegen Bekir E. "Jos B. heeft maanden in zijn eentje in de natuur verstopt gezeten. Dat is niet het type dat zomaar iets tegen een vreemde zegt."

Manipulatief

Criminoloog Jasper van der Kemp was in september minder stellig: "Het zou opvallend zijn als Jos B. in de gevangenis ineens wel met een verklaring komt. Maar zolang we niet weten wat die verklaring is, is het lastig er meer over te zeggen. Het zou kunnen, want ze zitten bij elkaar in de gevangenis."

Bekir E. staat bekend als manipulatief, zegt Van der Kemp. "Het zou kunnen dat hij juist daardoor iets uit Jos B. heeft gekregen. Maar E. heeft ook de schijn tegen. Hoe eerlijk is hij in zijn verklaring? En is hij voor het OM dan wel een handig persoon om in te zetten?"

Bekijk ook: 'Zonder jou had Nicky nog geleefd'

03:57
In deze video zie je hoe de rechter in november vorig jaar Jos B. veroordeelde tot 12,5 jaar cel.