Ook research naar andere uitbraken

Nederlandse viroloog gaat opnieuw onderzoek doen naar ontstaan corona

14 oktober 2021 17:47
Marion Koopmans Beeld © ANP/Hollandse Hoogte/Evert Elzinga

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO stuurt opnieuw een team wetenschappers op pad om onderzoek te doen naar het ontstaan van het coronavirus. De Nederlandse viroloog Marion Koopmans is een van de 26 wetenschappers die het onderzoek gaan uitvoeren.

De opdracht is dit keer breder dan de vorige keer. ''We gaan ons niet alleen op het coronavirus focussen'', vertelt Koopmans aan RTL Nieuws. ''Wij vormen een adviesgroep, die de WHO moet adviseren wat er gebeurt als er een nieuwe uitbraak van een infectieziekte komt."

Normaalgesproken vinden dergelijke onderzoeken per ziekte plaats. ''Maar wij willen gaan kijken naar standaardvragen, die voor élke infectieziekte gelden. Zoals: kunnen we ervoor zorgen dat er heldere instructies zijn die bij alle uitbraken toepasbaar zijn? Die instructies zou je dan bijvoorbeeld ook kunnen gebruiken tijdens een uitbraak van het ebolavirus'', zegt Koopmans. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Viroloog Koopmans: 'WHO moet knoop doorhakken over inspectie in lab Wuhan'

Begin dit jaar maakte Koopmans deel uit van een ander WHO-team dat onderzoek deed naar de oorsprong van het coronavirus. Daarvoor gingen ze onder meer naar de Chinese stad Wuhan, waar de eerste grote uitbraak was.  

Vier mogelijkheden

Na dat onderzoek bleven veel vragen hangen, bijvoorbeeld over de vraag of de onderzoekers wel vrijuit konden werken. Uiteindelijk werd geen harde conclusie getrokken over het ontstaan van het coronavirus, maar kwamen er vier mogelijke hypotheses naar voren. 

''Het meest aannemelijke scenario is dat het coronavirus van een vleermuis naar een ander dier is overgegaan, en vervolgens is overgesprongen naar de mens. Dat het virus in een laboratorium is ontstaan is het minst aannemelijke scenario'', zegt Koopmans.  

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waar komt corona vandaan? De WHO start een onderzoek

Samen met haar nieuwe collega’s gaat ze toch ook weer kijken naar vragen die overbleven na het vorige onderzoek. ''Er zijn sindsdien meer studies bijgekomen. We gaan kijken of we naar aanleiding daarvan toch weer nieuwe inzichten krijgen.''

Over ongeveer een maand verwacht het team met het onderzoek te beginnen. Of ze daarvoor opnieuw naar China zullen reizen is nog niet bekend.  

Steeds meer virusuitbraken

Volgens de viroloog is het heel belangrijk om te weten waar een virus ontstaat. ''Want daar kunnen we een hoop van leren, over hoe dit soort uitbraken ontstaan. In de toekomst kunnen we daar veel aan hebben.''

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore