Ga naar de inhoud
Wat moet je doen?

Criminelen willen je BSN-nummer: 2300 meldingen over verdachte telefoontjes

Duizenden Nederlanders zijn in de afgelopen weken gebeld door cybercriminelen die jacht maken op BSN-nummers. "This call is to inform you that legal action is being undertaken on your BSN number. Send your BSN number to…" Wat is er aan de hand? En wat moet je doen als je zo'n verdacht telefoontje krijgt?

De Fraudehelpdesk heeft in de afgelopen weken 2300 meldingen gekregen over verdachte telefoontjes, waarbij de afzender uit is op persoonlijke gegevens zoals je burger servicenummer (BSN).

'National police'

"De bellers doen vaak alsof ze van de 'National Police' zijn of de 'Dutch Supreme Court'", zegt een woordvoerder. Meestal krijgen slachtoffers een Engels ingesproken bandje te horen. "Wat er verteld wordt, is wisselend. Soms zeggen ze bijvoorbeeld dat je BSN-nummer misbruikt wordt, of dat er een arrestatiebevel tegen je loopt."

Daarna wordt gevraagd een cijfer in te toetsen, waarna het slachtoffer wordt doorverbonden met een zogenaamde agent. Die vraagt om meer gegevens, of om geld over te maken. 

Vreemde telefoontjes

"Het is een vrij nieuwe vorm van phishing. De eerste meldingen kregen we binnen sinds augustus, inmiddels hebben we er dus duizenden." Ook op Twitter maken mensen melding van de vreemde telefoontjes:

Wat moet je doen?

Wie zit er achter deze vorm van phishing en wat moet je doen als je zo'n verdacht telefoontje krijgt? Techjournalist Daniël Verlaan beantwoordt 4 vragen:

1. Wie zit hierachter?

"Dit zijn veelal cybercriminele groepen uit verschillende delen van de wereld die samenwerken om mensen op te lichten en geld buit te maken. Die kunnen uit Afrika of Oost-Europa komen en relatief gebrekkig Engels spreken, maar er zijn ook genoeg Nederlandse cybercriminelen die goed Nederlands spreken en zo betrouwbaar overkomen."

2. Hoe gaat het in zijn werk?

"Je wordt opgebeld en als je meewerkt proberen criminelen je geld over te laten boeken om bijvoorbeeld je geld veilig te stellen of een fraudeonderzoek af te kopen. Ook komt het regelmatig voor dat de persoon aan de telefoon vraagt om een programmaatje op je computer te installeren voor zogenaamde ‘hulp op afstand’. Met dat programmaatje krijgen ze toegang tot je computer en kunnen dan je bankrekening plunderen, wachtwoorden stelen of creditcardgegevens buitmaken."

Oplichters
Lees ook:
Oplichters richten zich op woningzoekenden: phishingmail namens WoningNet in omloop

3. Wat willen ze met die gegevens?

"Dit soort gevoelige privégegevens worden misbruikt voor identiteitsfraude, maar kunnen ook worden ingezet om een oplichtingstruc nog geloofwaardiger te maken. Als de persoon aan de telefoon jouw burgerservicenummer of IBAN weet, dan denk je misschien eerder: dit is iemand van de politie of de bank."

4. Wat moet je doen als je zo'n telefoontje krijgt?

"Als je zo’n oplichtingstelefoontje krijgt, kun je het beste gewoon ophangen. Zegt de persoon aan de telefoon dat hij of zij echt van de bank of politie is, dan vraag je om een naam en dat je zelf naar de organisatie terugbelt om weer met die persoon verbonden te worden. Maar in het algemeen geldt deze belangrijke regel: een bank, de politie of een andere overheidsorganisatie zullen je nooit om betaalgegevens vragen en ook nooit iemand software op zijn computer of telefoon laten installeren."

Bekijk ook: Persoonsgegevens coronasysteem GGD niet veilig, techjournalist Daniël Verlaan legt uit hoe het zit

02:01
Er werd grootschalig gehandeld in privégegevens die bekend zijn bij de GGD na coronatesten en bron-en contactonderzoeken. Dat ontdekte techjournalist Daniël Verlaan.
Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe truc cybercriminelen: phishing met gevaarlijke QR-codes in mails en brieven