Ga naar de inhoud
Veel verzadigd vet

Plantaardige kaas blijkt lang niet altijd even gezond

Beeld © ANP

Plantaardige alternatieven voor kaas worden volop aangeboden in de winkels, maar zijn niet allemaal even gezond, waarschuwt de Consumentenbond.

"De varianten op basis van noten zijn een stuk gezonder dan de producten met kokosvet. Die bevatten veel ongezond verzadigd vet", zegt de organisatie.

Beter voor dier en milieu

Plantaardige kaas is beter voor dier en milieu. Veel melkkazen bevatten ook veel verzadigd vet en/of zout. "De plantaardige varianten op basis van amandelen, cashew- en/of macadamianoten zijn matiger in verzadigd vet en daarom een gezond alternatief voor reguliere (dierlijke) kaas", aldus de bond.

De Consumentenbond beoordeelde 39 plantaardige varianten van blauwschimmelkaas, brie/camembert, cheddar, feta, verse geitenkaas, Goudse kaas, mozzarella, Parmezaanse kaas en zuivelspread op de hoeveelheid verzadigd vet, zout en eiwit. "In onze test loopt het rapportcijfer voor het oordeel gezonde samenstelling van een 2,2 tot een 7,3. Grote verschillen dus", meldt de bond.

Soja,
Lees meer
Soja, quinoa en kikkererwten: boeren zetten in op plantaardig eiwit

Feta-alternatief onderaan

Als beste plantaardige kazen noemt de klantenclub Mondarella, Charly’s all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel. Ze kregen allemaal het hoogste cijfer. Een alternatief voor feta eindigde echter helemaal onderaan. Deze kaas bevat ruim een kwart aan verzadigd vet, veel meer zelfs dan gewone feta. De hekkensluiter op de lijst moet het doen met een 2,2.

Een groot deel van de geteste vegan kazen krijgt een voldoende voor de hoeveelheid zout van de bond. Bijna alle plantaardige kazen scoren echter een onvoldoende voor de hoeveelheid eiwit. "Dat er in vegan kaas weinig eiwit zit is niet meteen een probleem. De meeste mensen in Nederland krijgen meer dan genoeg eiwit binnen. Kaas (af en toe) vervangen voor een vegan variant levert dus niet direct tekorten op", stelt de bond verder.

Plantaardig
Lees meer
Plantaardig en gezond uit eten: Stephen en Anouk openen vegan fastfoodketen